Zondag 23 november 2014 jl

Muziek als Gegoten [voor houtblazers]
Trio Cortado

"Erg mooi en met veel passie gespeeld".
"Jammer dat Bach het niet kon horen".
"Prachtige muziek voor een bijzondere combinatie. Een echte dialoog (of trioloog), ook in de moderne muziek".
"Blaasmuziek, altijd aanstekelijk, ik kom terug hoor!"

Hannah de Witte, fluit
Arthur Klaassens, althobo
Jasper Grijpink, basklarinet

Houtblazersensemble Trio Cortado is in 2012 in Den Haag opgericht door Hannah de Witte, Arthur Klaassens en Jasper Grijpink. Het trio met de ongebruikelijke samenstelling van fluit, althobo en basklarinet, viel al snel bij het publiek in de smaak en speelde o.a. al in de Kleine Zaal van het Concertgebouw. De unieke bezetting heeft wel als gevolg dat er geen enkel stuk voor deze combinatie van instrumenten bestond. Leden van het trio bewerk(t)en daarom  een groot deel van het repertoire dat ze spelen zelf, waardoor de muziek hen als gegoten zit! Bij Podiumkunsten Emmakade was het publiek getuige van een prachtige samenstelling van hun meest recente arrangementen van werken van Bach, Schumann, Debussy en Ravel. Daarnaast speelde het trio muziek die door de veelbelovende Nederlandse componist Leonard Evers speciaal voor Trio Cortado werd gecomponeerd. 

 

Zondag 28 september 2014 jl

In Sneltreinvaart over de Vocale Routekaart
Volksmuziek in Klassieke muziek

"Met zéér veel genoegen hebben wij - via zéér alternatieve routes- meegreisd in de muzikale trein! Het berggezang "Här är jag. Var är du?" was meesterlijk! Uiteraard vergaten wij niet "uit te checken" en mochten nog genieten van heerlijke wijn op perron Gare du Nord!".
"Een prachtige muzikale reis!"

Christina Völtl, sopraan
Natascha Morsink, mezzosopraan
Andrew Clark, piano

Voor de zomer speelde dit trio al hun zeer goed ontvangen nieuwe programma "Time Stands Still" bij Podiumkunsten Emmakade. Op veler verzoek kwamen de twee zangeressen en pianist nu terug met hun eerdere succesvolle programma "In Sneltreinvaart", een muzikale reis door Europa vol humor en melancholie. Het publiek reisde met de troubadours mee via liederen en duetten waarin volkse ritmes en oude melodieen (opnieuw) worden gebruikt. Zo schreef Britten prachtige pianobegeleidingen bij eenvoudige volksliederen en gebruikte Luciano Berio in zijn Canzoni Populari authentiek materiaal uit Genua. Andere componisten herbruikten niet zozeer oude melodieën, maar creëerden hun eigen "volksmuziek". Binnen een uur trokken o.a. liederen van Britten, Berio, Beatles/Andriessen, Brahms, Dvorak, Grieg, Mahler en Castelnuovo-Tedesco als een karavaan aan alle gepitste oren voorbij. Pianist en componist Andrew Clark schreef speciaal voor deze voorstelling een a cappella duet gebaseerd op Engelse volksmuziek, gevolgd door een ondeugend en niets aan de verbeelding overlatend coupletlied uit Ost-Friesland.

 

Zondag 18 mei 2014 jl

Polo Triste Americano Afandangado
Spaanse en Latijns-Amerikaanse muziek van de XIXe eeuw


Valeria Mignaco, sopraan
Jelma van Amersfoort, gitaar

De Argentijnse sopraan Valeria Mignaco en gitariste Jelma van Amersfoort vormen een duo dat zich specialiseert in de prachtige maar onbekende Spaanse liederen met gitaar uit het begin van de 19de eeuw. Op hun repertoire staan werken van, o.a. Mariano Rodriguez de Ledesma (1779-1847) en Manuel del Popolo García (1775-1832). Bijzondere muziek die gecomponeerd werd voor de elegante kamers van de welvarende Spaanse bourgeoisie. De  beroemdste operazanger en zangpedagoog uit zijn tijd, Manuel García, bracht hier zijn composities ten gehore. Op het programma staan ook Latijns-Amerikaanse liederen uit deze tijd: dansen en verhalen uit het koloniale tijdperk in Mexico, Peru en Bolivia.….


Zondag 4 mei 2014 jl

Tijdreis van een Trobairitz
Op zoek naar sporen van de menselijke ziel

Cora Schmeiser, sopraan, draailier, klankschaal
Arnold Schalks, toneelbeeld en techniek

troubairitz cora schmeiser trekt kriskras door de wereld van nu en ooit op zoek naar sporen van de menselijke ziel. _op haar zoektocht doet zij de kerk aan en bezoekt zij het hof van de koning. _zij verpoost op straathoeken en in concertzalen. _zij bezingt deugd en ondeugd, roemt de hogere liefde en noemt het eeuwig verval. _aldus dolend door de tijd met draailier en klankschaal vertolkt cora schmeiser liederen van bekende componisten zoals bernard de ventadorn, john cage, philipp der kanzler, heinric van veldeke, kurt schwitters, beth anderson,  de heilige hildegard von bingen en george aperghis.  _maar ook het anonieme perkament krijgt van haar een stem.

 

Zondag 13 april 2014 jl

Romantiek en verhalen
Muziek voor viool en piano

"Anoek en Frank, muzikaal, virtuoos, een mooi romantisch 'span', dank!"
"We waren weer blij verrast met de kwaliteit van de musici. Dank Anoek en Frank voor dit heerlijke concert!"

Anoek Brokaar, viool
Frank Oppedijk, piano

Een drukke dag voor het duo Brokaar-Oppedijk! 's Ochtends nog live en op radio 4 te horen in Avro's Spiegelzaal vanuit het Concertgebouw in Amsterdam, en 'smiddags alweer in Den Haag voor het concert bij Podiumkunsten Emmakade.
Anoek Brokaar en Frank Oppedijk werken al precies tien jaar intensief samen. Ze traden op in Duitsland, België, Zwitserland en Frankrijk. De muziek van Johannes Brahms bracht hen bij elkaar en daarom speelde deze componist een hoofdrol in dit romantische programma. Het is het verhaal van twee geliefden, die door muziek bij elkaar kwamen en inmiddels een schat aan muzikale pareltjes op hun repertoire hebben... Tijdens dit prikkelende concert werd het publiek meegenomen op een reis door de romantiek van het viool-piano repertoire. Op het programma stond naast muziek van Brahms werk van Tchaikovsky en Szymanovsky. Een heerlijke ontspannende middag!

 

Zondag 16 februari 2014 jl

Duo Pochan: Electric Frogs
Japanse sho, percussie en live electronic

"Wat een bijzonder concert in intieme sfeer! Heel leuk om uitleg te krijgen over alle bijzondere percussie instrumenten en de Japanse Sho!"
"Naomi hoorden we al eerder spelen, maar dit nieuwe duo met grootse improvisatie kwaliteiten is weer een totaal andere en fantastische belevenis! Dank daarvoor"

Op 16 februari speelde Duo Pochan het superspannende programma Electric Frogs. Naomi Sato was al eerder te gast bij Podiumkunsten Emmakade met verschillende ensembles. Dit keer nam ze percussionist Christiaan Saris mee met zijn live electronics. Naomi speelt de sho, een traditioneel Japans "hofinstrument" van bamboe. Zij maakte het instrument populair in Nederland. Vele hedendaagse componisten schreven stukken speciaal voor haar. Pochan is een Japans woord om het plonsgeluid uit te drukken van een kikker die in het water springt. Pochans geluid zijn de geluiden van die kikkers....en van de de rimpeling van het wateroppervlak nadat de kikker in de vijver is gesprongen. De improvisaties met de vele hele bijzondere slagwerkinstrumenten waren een lust voor het oog en het oor!

Naomi Sato, Japanse sho
Christiaan Saris, percussie, live electronics

 

Zondag 19 januari 2014 jl.

Reis door het leven van MIGNON
Liederen van o.a. Schubert en Wolf

"SuperRubys!"
"Wir kennen "das Land wo die Zitronen blühen" en door de schitterende zang en het schitterende spel "voelen wij ons geroepn" om weer eens "DAHIN, DAHIN" te gaan!"
"Ontzettend leuk zo'n programma rond een verhaal waarin je als luisteraar wordt meegenomen!"Nicole Fiselier, sopraan
Cathelijne Noorland, piano

Sopraan Nicole Fiselier en pianiste Cathelijne Noorland wijdden op dit eerste concert van 2014 een concert aan Mignon, het mysterieuze meisje uit het boek 'Wilhelm Meisters Lehrjare' van Goethe. Vele componisten, waaronder Schubert en Wolf, raakten geïnspireerd door Mignon en haar prachtige gedichten. Hoe verschillend de toonzettingen van de afzonderlijke componisten klinken ontdekte het publiek tijdens deze muzikale reis door het leven van Mignon. Het spontane enthousiasme waarmee Nicole en Cathelijne over Mignon, de componisten en composities vertelden en het plezier in hun samenspel liet het publiek niet onberoerd!

 


 
 

Stichting Podiumkunsten Emmakade
Koningin Emmakade 139
2518 JJ 's Gravenhage

Informatie en reserveringen:
06 36286700
info@podiumkunstenemmakade.nl

© Stichting Podiumkunsten Emmakade 2008