Zondag 16 december 2012 jl


Midwintervuur
Winterse liederen, heidense geheimen en volkse verhalen

Trio d'Affaire:
Caroline Erkelens, zang en fluit
Anne Koene, harp
Renate Jörg, accordeon en zang

Drie muzikale raspaarden die hun sporen alledrie reeds verdiend hebben in concertzaal en theater, kwamen drie jaar geleden voor het eerst bij elkaar. Zij verzamelden winterse liederen, heidense geheimen en volkse verhalen, die zij lieten horen in het programma Midwintervuur.  Sinds meer dan 10.000 jaar viert en vreest de mensheid de winterzonnewende. Trio d'Affaire brengt de verzamelde liederen uit alle windstreken van Europa met passie. Liederen die vertellen over goden, het verdwijnen van de zon, de kracht van de maan en natuurlijk ook over ons eigen midwinterfeest en het kerstverhaal. Muziekliefhebbers en koukleumen warmden zich aan het midwintervuur op zondag 16 december bij Podiumkunsten Emmakade!


18 november 2012 jl.

Cazalla!
Liederen, gedichten, proza tekst en toneel

Trio Bleke Rozen
Marina Besselink; sopraan,Valérie Friesen; alt, Femke de Graaf; piano
Flip Filz, regie en tekstbijdragen
Marjan Vos , kostuums

"Prachtig theater, mooie teksten en geestig! Was voorbereid op een concert maar dit is een veel rijkere ervaring!"
"Wat een fijn podium voor zo'n mooi, ontroerend, soms grappig en prachtig programma! Dank jullie wel voor het meenemen door al die verschillende lagen van "voelen - horen - zien" en geraakt worden."
"Fascinerend, verrassend. Prachtige stemmen en begeleiding. Houd jullie in de gaten en vertel het verder. Het huis en de mensen die dit voor jullie mogelijk maken. Prachtig!"

Trio Bleke Rozen speelde met Cazalla hun eerste muziektheatervoorstelling bij Podiumkunsten Emmakade. Voor een uitverkochte zaal zongen en speelden de drie musici het dak eraf. Cazalla is een eigenzinnige combinatie van liederen, gedichten, proza tekst en toneel. Alt Valérie Friesen en sopraan Marina Besselink gingen met pianiste Femke de Graaf aan de hand van gedichten en teksten van Federico Garcia Lorca op zoek naar zijn “Duende”, het gepassioneerde moment waarop een kunstuiting onontkoombaar wordt. Dit genotvolle, schijnbaar roekeloze en tegelijkertijd pijnlijke moment staat centraal in Lorca's werk. Het trio zong en speelde Spaanse en Franse liederen van oa. Lorca zelf, Ferdinand Obradors, Claude Debussy, Astor Piazolla, Carlos Guastavino, Xavier Montsalvatge en nieuwe composities van chansonnier en componist Matthias Kadar op vertaalde gedichten en tekst van Federico Garcia Lorca. Met dit programma vierde het trio niet alleen het leven, maar schepten ze ook een beeld van de schrijver via dezelfde verbeelding die Lorca ook gebruikte. Een aanrader!


Zondag 21 oktober 2012 jl


Tchaikovsky
"De jaargetijden" en poëzie van Ariadne Verstegen

Ariadne Verstegen, piano en voordracht

"Schitterend, ontroerend, weemoedig, herkenbaar! "
"Unieke ervaring, in elk opzicht zeer prettig".
"We hebben genoten, mooie muzikale afsluiting van een weekendje cultuur in Den Haag".

Ariadne Verstegen, die al eerder te gast was bij Podiumkunsten Emmakade in een programma met schrijver en theatermaker Bernard Christiansen, kwam ditmaal naar Den Haag met haar soloprogramma "De Jaargetijden" van Tchaikovsky, met eigen en eigenzinnige gedichten van eigen hand. Voor elk van de 12 delen van "de Jaargetijden" droeg Ariadne een gedicht voor dat zij zelf schreef geïnspireerd op de verschillende sferen en klanken van de muziek die zich vertaalden naar beelden en daarna in teksten. Er dansten geliefden, vogels zongen sneeuwstormen trokken aan het publiek voorbij en ook gemaskerde dronkenlapen… De gedichten, krachtig en breekbaar waar nodig, zorgden ervoor dat het publiek helemaal werd meegenomen met de muziek. In een intens uur vol muziek, teksten en beelden vloog een heel jaar onze zintuigen voorbij, een mooie ervaring!Zondag 16 september 2012 jl


Inspired by Bach
Bach Cello Suite nr. 6 and new compositions for cello solo


Foto's: Peter Nientied

Katy Bell, cello

"Gefeliciteerd met het Podiumsjubileum!"
"Many thanks and congratulations on a lovely concert, a wonderful atmosphere and a great initiative reaching out to the expat community!"
"Thank you for a very enjoyable concert in a delightful setting".

Ook de derde keer dat de Schotse Katy Bell speelde bij Podiumkunsten Emmakade trad ze op voor een volle zaal, ditmaal maakte Katy de cyclus rond, met de 6e en laatste Suite van J.S. Bach! Podiumkunsten Emmakade begon op deze manier heel mooi aan haar lustrumseizoen. Speciale gasten op de opening van het lustrumseizoen waren de ambassadeur van Nieuw Zeeland en zijn vrouw. Dit seizoen wil het podium extra aandacht besteden aan de expat gemeenschap in Den Haag, om hen te laten zien hoe dichtbij, en in welk een huiselijke en imtieme sfeer cultuur in Nederland soms kan zijn. Na de Bach Suite speelde Katy nieuw werk geïnspireerd op Bach's solo suites speciaal voor haar gecomponeerd door twee jonge Amerikaanse componisten. Natalie Draper schreef een driedelige Suite voor cello solo; een zeer pakkend, ritmisch stuk dat af en toe ook hartverscheurend was in de prachtige glissandi. Zeker weten dat dit stuk niet in de kast zal belanden! Mare Insularum (Eilanden Zee) van Chad Langford maakt deel uit van een nieuwe serie gerelateerd aan de zeeën op de maan en maakte gebruik van een heel ander idioom, waarbij losse snaren trilden, en de stilte tussen de tonen minstens net zo belangrijk bleken als de tonen zelf. Een heel boeiend contrast. Voorlopig zal dit wel de laatste keer zijn dat Katy hier optrad: ze verhuist naar Schotland eind van de maand. Podiumkunsten Emmakade wenst haar veel geluk!


Zondag 17 juni 2012 jl

Gedachtepurper
Spaans- en Nederlandstalige liederen voor zang en gitaar

MORSINK/LASCURAIN - Duo zang- gitaar

Natascha Morsink, mezzosopraan
Santiago Lascurain, gitaar

"Mooi! 'n hele vanzelfsprekende uitvoering van mijn 3 liederen, met veel kleur en nuance. Ik ben er heel blij mee. Ook een heel mooi goed bij elkaar passend programma. Veel dank!" (Componist Patrick van Deurzen)
"Ay! Wat een ingehouden PASSIE, maar zò uitbundig vertolkt door Natascha y Santiago, dat het kippenvel verscheen op onze armen....Mede namens onze vrienden: Muchas gracias!"
"Wonderschone muziek en uitvoering! Inspirerend".

Mezzosopraan Natascha Morsink en de Mexicaanse gitarist Santiago Lascurain sloten het seizoen 2011-2012 prachtig af met hun boeiende programma Gedachtepurper voor een - meer dan- uitverkochte zaal. In hun programma met Spaans- en Nederlandstalige muziek voor zang en gitaar werd duidelijk dat tegenstellingen in muziek, in taal en in achtergrond fantastisch samen gaan. Dat contrasten tussen Noord en Zuid, oude(re) en net verschenen hedendaagse muziek ekaar prachtig aanvullen en inspireren. Met haar warme, flexibele en kleurrijke stem en het heldere 'crispy'en af en toe zelfs 'funky' en percussie geluid van de gitaar wisten Natascha en Santiago diep door te dringen tot het hart van elk lied, en menig traan te ontlokken aan het publiek. Naast de prachtig en met passie uitgevoerde Spaanse liederen van Manuel de Falla lieten zij ook onbekender repertoire horen van de Argentijn Carlos Guastavino en van Fernando Sor. Op een natuurlijke en heel vanzelfsprekende manier riepen ze verhalen en poëtische beelden op en stapte het bevlogen duo MORSINK/LASCURAIN moeiteloos over de grenzen van de tijd. Bijzonder was dat de componisten van beide nieuwe stukken, Patrick van Deurzen ("drie liederen") en de Nederlands-Peruaanse componiste Maria Alejandra Castro Espejo (cyclus: "Reloj de Amor', Nederlandse Premiere) waarmee het duo gewerkt had aan hun muziek, Podiumkunsten Emmakade met hun bezoek vereerden. Ook de dichteres van de 3 liederen van Van Deurzen, Marianne Grootenboer kwam luisteren. Santiago en Natascha lieten horen dat het commitment aan de nieuwe muziek groot is. Zij vinden dat een symbiose tussen componeren en het uitvoeren van nieuw werk een rijke traditie is die voortgezet dient te worden. Santiago vertelde dan ook met veel humor tussendoor dat het een voorrecht is om aan de componist te kunnen vragen hoe hij of zij iets bedoeld heeft en met hen te kunnen werken aan het repertoire. Het zou toch fantastisch zijn als je aan Bach zou kunnen vragen:" is dit het tempo dat je bedoelde?" .


Zondag 13 mei 2012 jl

Kurzweilig
Songs und Mehr van Kurt Weill

Benno Berlin, zang en voordracht
Marije van Duijne Strobosch, piano

"Yes, we let Kurt Weill's light in (und haben uns nicht geLangWeilt...)
"Het was prettig verwijlen met Benno en Kurt Weill".
"Heel prettig van de transitie Berlijn-Parijs-New York te mogen horen! Grote verschillen maar vanuit één passie!"

Zanger Benno Berlin is inmiddels wel een gaste gast van Podiumkunsten Emmakade te noemen. Al voor de derde keer trad hij op met een nieuw programma, ditmaal met pianiste Marije van Duijne Strobosch. Het duo nam de volle zaal mee naar het woelige Berlijn, waar het geweld van de eerste Wereldoorlog nog vers in het geheugen ligt. Naar een stad die geteisterd wordt door armoede, politieke chaos en duistere praktijken. Een stad waar alles mogelijk is, waar de Driestuiversopera ontstaat en waar de jonge Weill aan zijn ouders schrijft “Dit zijn de jaren, waarin een kunstenaar steeds op een kruitvat zit, waarin ongebruikte energie explosief ontladen wordt'. Daarna ving de reis met Kurt Weill aan van Berlijn, naar Parijs en daarna New York. Met veel verve en zijn natuurlijke charme zong Benno liederen uit al die verschillende perioden, uit de Duitse tijd ( Berlin im Licht, Es Regnet, Surabaya Johnny), de Franse (Complainte de la Seine) en de Amerikaanse tijd (My Ship, Speak Low). Benno Berlin en Marije van Duijne Strobosch lieten met 'Songs und Mehr' het Broadway van toen herleven. Het Broadway waar Kurt Weill ongekende successen boekte en waar hij zei “Ik ben een Amerikaan en New York is mijn bestemming”.

 

 

Zondag 15 april 2012 jl

Zona Frontiera
Moedige mengvorm van klassiek en jazz

Klaartje van Veldhoven, sopraan
Rembrandt Frerichs, piano
Maarten Ornstein, klarinet

"Heel aangenaam, verfrissend en leerzaam".
"Bijzondere combinatie, we hebben ervan genoten".
"Werden er maar vaker dit soort fraai- moedige gesprekken gevoerd!"

Klassiek zangeres Klaartje van Veldhoven en jazzpianist Rembrandt Frerichs en klarinettist Maarten Ornstein verkenden de grenzen van de het klassieke en jazz genre door moedig te zijn in het betreden van onbekend terrein en open in de muziek te staan. Het resultaat is een hele bijzondere mengvorm, waarin zij hun wereld vergroten. Klaartje zingt klassiek, Rembrandt speelt en improviseert met het klassieke materiaal, evenals Maarten Ornstein. In het concert bij Podiumkunsten Emmakade voerden zij muzikale gesprekken, gebaseerd op gecomponeerde muziek, maar meer en meer geimproviseerd. Het Kaddish van Ravel kreeg een heel bijzonder tintje door een Iraans blaasbalg instument te gebruiken, liederen van Lorca en Sor kregen ruimte voor improvisatie in zang en instrumenten. Een duidelijk uitgangspunt, maar een onbekende afloop, dus spannend tot het eind!

 

Zondag 11 maart 2012 jl

Geleidelijk verliest de mens zijn gedaante
Teksten van Russische absurdist Daniil Charms op pianomuziekBernhard Christiansen, schrijver, dichter,theatermaker
Ariadne Verstegen, piano

"Het feit dat ik dit nu schrijf, zou een bewijs kunnen zijn dat ik er was. Maar hoe dit bewijs te formuleren? Fantastische voorstelling!"
"Wat nog te zeggen, zelfs na een 3e keer is het aangenaam Bernhard te zien voordragen!"
"We hebben genoten van de piano en de tekst."

Op één van de eerste zonnige lentedagen speelden schrijver/dichter/theatermaker Bernhard Christiansen en pianiste Ariadne Verstegen hun muziektheaterprogramma "Geleidelijk verliest de mens zijn gedaante". Het programma werd ontwikkeld door Christiansen en Isabelle van Dooren op basis van teksten van de Russische absurdist Daniil Charms (1905-1942) en muziek van veelal moderne componisten (waaronder bv Simeon ten Holt, Stefan Meylaers en Stephen Westra), maar ook Beethoven en Haydn. De muziek speelde een zelfstandige rol in deze voorstelling en versterkte de absurdistische beelden die Berhard Christiansen opriep. Christiansen heeft een zeer bijzondere, persoonlijke en onnavolgbare manier van vertellen. Het publiek werd van begin tot eind wordt meegezogen in een 21-tal verhalen, even gruwelijk als lichtvoetig, even eenvoudig als fiolosofisch, even triest als grappig. Onderdrukt gegrinnik, uitbarstingen van lachen en inlevende blikken klonken en werden zichtbaar gedurende het hele programma. Vreemde verhalen met diepere lagen, van oude vrouwtjes die uit het raam vallen, tot de man met de lange nek in de hutkoffer.... Christiansen bewees dat Charms' repertoire hem op het lijf geschreven is, en over een geweldige timing beschikt. Ariadne Verstegen sloot hierbij met haar muzieken timing naadloos aan en versterkte de verhalen met de voor deze voorstelling onmisbare klinkende beelden. Een echte aanrader!

 

Zondag 12 februari 2012 jl

Waterspiegel
Een muzikale reis door de wereldzeeën

Katharina Gross, violoncello
Arnold Marinissen, slagwerk en electronica

Het programma „Waterspiegel“ houdt zich bezig met de „klankruimte“ zee, duikt met muziekstukken voor violoncello, slagwerk en electronica tot een diepte van meer dan 10.000 meter onder de zeespiegel, en daarmee in een imaginaire klankwereld. De spectrale muziek van Jonathan Harvey, Per Norgards golfbewegingen en de barokke klankrivieren van Domenico Gabrielli stroomden door de vele lagen van de hoorbaar gemaakte waterwereld. Het publiek werd mee op reis genomen door Katharina Gross en Arnold Marinissen door de wereldzeeën. Een voorbijgaande regenbui op de pauk met kralenketting ("Falls"van Anthony Fiumara) , "zeemansliederen" van Piet-Jan van Rossum met een scheepsfluit en melodica, "Waves" , golfbewegingen in geluid op de 4 conga's (Per Norgard) en zelfs een zingende zaag. Oude (Gabrielli) en nieuwe (Ligeti) muziek op violoncello; geluidssporen van onderwatergeluiden, door Marinnissen zelf opgenomen onder water in een Deens fjord door een tape met cellomuziek ingespeeld door Katharina af te spelen en met een onderwatermicrofoon weer op te nemen... Er viel heel wat te beleven in dit bijzonder creatieve onderwater concert gespeeld door twee deze twee rasmuzikanten.

 

Zondag 15 januari 2012 jl

La Bonne Cuisine
Een kijkje in de vocale keuken

Foto's: Peter Nientied

Christina Völtl, sopraan
Natascha Morsink, mezzosopraan
Andrew Clark, piano

" 3 Topkoks --> 4 sterren! "
"Verukkelijk menu! Voortreffelijk geserveerd! "
"Wat een kookkunst! Het water liep me in de mond! Ik heb ervan genoten! "
" Het eten van deze muzikale keuken was verrukkelijk - cok güzel!"
"Erg genoten, dat smaakt naar veel meer!".

In een compleet uitverkocht Podiumkunsten Emmakade konden de gasten een kijkje nemen in de muzikale keuken van sopraan Christina Völtl en mezzosopraan Natascha Morsink. In hun programma "La Bonne Cuisine” gebruikten zij vocale ingrediënten van de middeleeuwen tot en met de 21e eeuw. Een ontdekkingsreis voor de oren, een prikkeling van de zintuigen; van de eenstemmigheid van Hildegard von Bingen (begeleid op cello door Andrew Clark), naar duetten en soli van Pergolesi en Händel, via aanstekelijke Beatle's arrangementen van Louis Andriessen, naar Mozart en belcanto aria's van Rossini en Donizetti. Ook zongen de 4-sterren zangeressen een intens gezongen a cappella duet van de Zweedse hedendaagse componiste Karin Rehnqvist, gevolgd door een ode aan de nacht (La Nuit van Chausson) en "Michelle, ma belle" in de stijl van Ravel. Uiteraard ontbraken ook de vier liederen van La Bonne Cuisine van Leonard Bernstein niet. De speelse en informatieve toelichting tussendoor en de zeer humoristische fragmenten uit de "Stripsody" van Cathy Berberian maakten het programma tot een bijzonder geheel en daardoor ook zeer behapbaar. Pianist Andrew Clark ontpopte zich naast virtuoos en zeer muzikaal begeleider ook als spreker in het door hem prachtig gedeclameerde gedicht "O do not fear the darkness" . Tijdens de afsluitende borrel toverden de zangeressen nog een lang na resonerend muzikaal toetje “te(v)oorschijn. De zeer verschillende stemmen en klankkleuren brachten een smaaksensatie teweeg die meer dan het proeven waard was. Het smaakt naar meer.

 

Zondag 11 december 2011 jl

Duo Macondo
Granados, Albéniz, Piazzolla

Michael Zemtsov, altviool
Enno Voorhorst, gitaar

"Was geweldig hier te spelen! Mooie akoestiek waarbij je echt àlles kunt horen en het publiek was muisstil..." - Enno Voorhorst, gitarist.
"Een hele mooie concertgelegenheid, gevoelig en warm publiek!" - Mikhail Zemtsov, altviolist.

"Schitterende en hartverwarmende muziek. Wij hebben genoten, ook van de bijzondere toepassingen van de gitaar."
"Dit duo heeft de melancholische klanken van de Latijns-Amerikaanse muziek schitterend laten klinken! De donkere toon van de altviool en de akkoorden van de gitaar zijn samen ontroerend. Dank!"

Voor een vrijwel uitverkochte zaal speelde Duo Macondo warme en passievolle muziek op 11 december 2011 bij Podiumkunsten Emmakade. Het publiek was muisstil en kon intens genieten van de soms melancholische, dan weer opzwepende muziek die Mikhail Zemtsov en Enno Voorhorst met grote overgave en grote muzikaliteit brachten. Deze musici weten wat muziek spelen is; spelen met de noten, spelen met de instrumenten, en dat op zeer hoog niveau. De combinatie van altviool en gitaar werkte verbluffend aanstekelijk op het publiek dat enthousiast applaudiseerde. Een prachtige afsluiting van een mooi muzikaal jaar 2011. Na afloop van het concert werd nog lang nagenoten!

 

Zondag 13 november 2011 jl

De bebaarde engel
Liederen van o.a. Francis Poulenc van rond de Tweede Wereldoorlog

Foto's: Peter Nientied

Inga Schneider, mezzosopraan
Anna van Nieukerken, piano

"Reuze bedankt! Ik vond het prachtig!"
"Concert met zeer rijk palet aan kleuren en klanken en intens vertolkte emoties. Mooi programma, ook door de gesproken gedichten door zangeres én pianiste!".

Op zondag 13 november 2011 traden zangeres Inga Scheider en pianiste Anna van Nieukerken op met hun programma "De bebaarde engel". Op hun programma stonden liederen van rond WO II; prachtige gedichten op muziek gezet door Francis Poulenc, Kurt Weill en Hanns Eisler. Inga en Anna wisselden de gezongen liederen af met gesproken teksten over de oorlog, en met grappige dierengedichten die naadloos aansloten bij de liederen die er op volgden. Het duo wist gevoelige snaren te raken met liederen van Poulenc zoals "Violon", "Hyde Parc", "Montparnasse" en "C". Hierna volgden een aantal prachtige Duitstalige liederen van Eisler uit zijn tijd in Holywood en "Youkali" en "Abschiedsbrief" van Kurt Weill. Het concert werd afgesloten met het heel intens gezongen "Sanglots" van Poulenc, gevolgd door tongbrekende kunsten in Fetes Galantes. Inga en Anna lieten horen dat zij heel erg thuis zijn in dit boeiende repertoire en de vele emoties die uit de teksten spreken prachtig konden vertalen naar hun liederen.

 

Zondag 16 oktober 2011 jl

Rondom Ton de Leeuw
Muziek van Ton de Leeuw, Piet Ketting en Stephen Westra

Foto's: Peter Nientied

Ensemble Kokako:
Alwin de Vries, fluit
Anja van Dooren, klarinet/ basklarinet
Josje Lodder, piano

"Bravo(ure) voor de Nederlandse Leeuw! Dat de Ketting
a.) van Three Pieces tot in de 4e moge leiden
b.) van deze podiumkunst voortgang vindt!"
"De stralende gastvrijheid bleef voelbaar tijdens het inspirende concert".

Op 16 oktober om 15.00 uur vond bij Podiumkunsten Emmakade een concert plaats door Ensemble Kokako met een programma rond één van de grootste Nederlandse componisten van de vorige eeuw; Ton de Leeuw. Centraal op het programma stonden 3 werken van deze componist. Twee werken (het trio voor fluit, klarinet en piano en andante en vivace voor fluit en piano) dateren uit zijn eerste periode, opvallend zijn het gebruik van bijzondere ritmes en toonreeksen. Het derde stuk, Nine rasas voor piano solo, was veel vrijer van opzet. De fascinatie van Ton de Leeuw voor oosterse (in dit geval indiase) muziek is in dit stuk duidelijk terug te horen. Het programma werd aangevuld met het trio van Piet Ketting voor basklarinet, fluit en piano uit 1928, een van de oudste stukken voor deze bezetting en een première: three pieces for flute, clarinet and piano van de jonge Nederlandse componist Stephen Westra, die het concert zelf bijwoonde! Driewerf hoera voor de Nederlandse Leeuw!


Zaterdag 24 september 2011 jl

Micha Hamel bij Podiumkunsten Emmakade
Festival Dichter aan huis


Dit jaar nam Podiumkunsten Emmakade voor het eerst deel aan het festival Dichter aan huis. Op zaterdag 24 september droeg componist, dirigent en dichter Micha Hamel (1970) 5 keer die middag voor uit eigen werk. Als dichter debuteerde hij in 2004 met zijn eerste bundel "Alle enen opgeteld", waarvoor hij de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs ontving. Daarna verschenen nog zijn bundels "Luchtwortels" en "Nu je het vraagt". Door een lange file op de A12 liep Micha klokslag één uur binnen, terwijl de gasten hun plekje al zochten. Het was een mooie, aangename, verrassende en poetische middag waar het publiek behalve met de dichter en zijn prachtige gedichten ook kennis kon maken met de gastvrijheid van Podiumkunsten Emmakade. De gasten werden, zoals ook altijd bij de concerten, getrakteerd op koffie en thee met huisgemaakte koekjes, en konden, voor naar de volgende locatie gerend moest worden, nog een heerlijk glas wijn blijven drinken en nog even napraten met Micha. Bij elke sessie droeg Micha verschillende gedichten voor, van serieus, tot hilarisch, van (lang) verhalend tot een heuse rap, van bekende tot nog niet gepubliceerde werken.

Zondag 18 september 2011 jl

Licht, leer me
Russische pianomuziek en gedichten van Nabokov, Andreus en Vasalis

Foto's: Peter Nientied

Nadia Askarova, piano en voordracht

"Dank, mooi concert, mooie taal, sympathieke ontvangst!".
"Genoten vanmiddag! ".

Op zondag 18 september 2011 om 15.00 uur opende Podiumkunsten Emmakade haar nieuwe seizoen met de verrassende voorstelling “Licht, leer me” door de Russisch-Nederlandse concertpianiste Nadia Askarova. Het programma ging over de pianiste zelf, geboren in Rusland, nu wonend in Nederland. Waar is zij thuis? Wie is zij? Heeft zij heimwee naar iets wat nooit bestaan heeft? En wat is voor haar de Russische ziel? Als kind groeide ze op in Moskou. Alles boeide om haar heen en ze kon eigenlijk alles perfect: wiskunde, vreemde talen, ballet…Als jong meisje dacht ze dan: je kunt veel, maar je moet kiezen. Of juist niet doen waar je goed in bent? Misschien heel wat anders? Misschien wel stilte? Ze kan leven zonder aardse dingen, maar niet zonder de klank van muziek in haar hoofd. Wat is dat, stilte in je hoofd? Zij hoort altijd klanken. “Licht, leer me” is een verrassende mix van muziek, woord, licht en geluidseffecten.


Zondag 19 juni 2011 jl

Bruggenbouwers
De lange armen van de componisten uit de Lage Landen

Red Rose Four, blokfluitkwartet
Nynke Algra
Nienke van der Meulen
Kim Stockx 
Ester van der Veen


Foto's: Peter Nientied

"De blokfluittrauma's uit mijn jeugd zijn als sneeuw voor de zon verdwenen! Dankzij deze vier indrukwekkend mooi spelende dames!"
"Levendig en enthousiast, leuk om wat meer achtergrond te weten van deze muziek!"
"Blijmakende muziek. NIet in het minst door het plezier dat de muzikanten uitstralen. Erg mooi, veel dank."

Op het laatste concert van dit seizoen van Podiumkunsten Emmakade trad het bijzondere, gedreven en talentvolle blokfluitkwartet Red Rose Four op. Sinds de oprichting vijf jaar geleden kende het kwartet al vele hoogtepunten en won diverse prijzen. Het ensemble wordt geroemd om de harmonieuze presentatie, het goede samenspel en de prachtige ensembleklank. Dat bleek maar eens te meer tijdens dit bijzondere concert waarin muziek klonk van 5 generaties "bruggenbouwers": Van Dufay, Ockeghem, des Prez en Isaac, via Crecquillon en Clemens non Papa naar Jean de Castro, Philiipe de Monte, en Lassus, en als navolger Jan Pieterszoon Sweelinck. De vier jonge musici voelden elkaar perfect aan, iedere inzet was gelijk, en er sprak een enorme dynamiek uit het samenspel. Regelmatig werd er van fluit gewisseld en er was uitleg over de verschillende fluiten. De jongste aanwinst van het kwartet, een enorme basfluit, oogstte bijzonder veel bewondering.
Heel graag zien wij dit inspirerende kwartet nog eens terug bij Podiumkunsten Emmakade!

Zondag 8 mei 2011 jl

Bach Cello Suites
Nr. 4 en 5

Katy Bell, cello


Foto's: Danielle Schriel

"Een hele mooie nieuwe ervaring opgedaan!"
Heel knap gespeeld en een hele bijzondere middag. Wat een mooie ontvangst. Bedankt!"
"Worth a visit from Schotland. Many thanks for such a warm welcome".
"Hoorde gaandeweg de cello steeds meer zingen. Natuurlijk kijk ik uit naar de 6e Suite!"

Op deze warme en zonnige zondag (en moederdag!) 2011 speelde de Schotse celliste Katy Bell opnieuw Cello Suites van Johann Sebastian Bach voor een volle huiskamer. Ditmaal de vierde en vijfde Cello Suite. Katy speelde eerder in het seizoen ook al voor een uitverkochte zaal bij Podiumkunsten Emmakade (zie "galerij '10" , 14 novemer 2010) . Katy's interpretatie van de Bach Suites zijn sterk beïnvloed door Yehuda Hanani, de docent bij wie ze in Amerika heeft gestudeerd. Hanani is in zijn jeugd opgeleid door de zeer beroemde cellist Pablo Casals, die de Suites op jonge leeftijd heeft ondekt en ze grondig heeft bestudeerd; de suites zijn dankzij hem beroemd geworden. Katy Bell woont sinds een jaar in Den Haag en speelt de cello suites dagelijks. De zeer gestructureerde maar toch persoonlijke Bach suites blijven iedere keer een ervaring waarbij altijd iets nieuws te beleven is. Ook ditmaal oogstte Katy veel lof voor haar spel. De 5e Suite kreeg een prachtige donkere kleur door de (door Bach voorgeschreven) hoogste (A) snaar een toon te verlagen (naar G) waardoor het spel veel moeilijker is maar de klank een bijzondere diepte krijgt. Extra bijzonder was het voor Katy dat haar eigen moeder speciaal voor dit concert uit Schotland was overgekomen!

Zondag 17 april 2011 jl

Sluitstuk
Voorstelling vol verhalen over afscheid met muziek van Bach en Shostakovich

Anna van Nieukerken, concept, piano en spel
Sjoerd Spruijt, beweging/spel
Marjet Moorman, regie


Foto's: Peter Nientied

"Wat een schitterend spel, we hebben genoten! (beiden grote liefhebbers van Toon Tellegen!!)"
" Heel apart, bijzonder, en zéér muzikaal. Complimenten aan de uitvoerenden"
"Wat is dit top!"

Op zondag 17 april 2011 speelden pianist Anna van Nieukerken en acteur Sjoerd Spruijt bij Podiumkunsten Emmakade de voorstelling "Sluitstuk" : een collage met muziek van Shostakovich en Bach, dierenverhalen over afscheid van Toon Tellegen en afscheidsbrieven van mensen die zelf voor de dood kozen. Enige tijd geleden stuitte Anna bij toeval op het boek " Ik sluit nu maar af", een verzameling afscheidsbrieven van mensen die een eind aan hun leven maakten. Anna, die een passie heeft voor de combinatie van muziek en theater, was zo gefascineerd door het boek dat ze het wilde gebruiken in een muzikale voorstelling. Ze werkte haar ideeën verder uit met regisseuse Marjet Moorman en acteur Sjoerd Spruijt. De afscheidsbrieven lieten zich prachtig combineren met kinderverhalen van Toon Tellegen: verhalen van de mier en de eekhoorn die afscheid van elkaar nemen. Kleurrijke preludes van Shostakovich en enkele bekende preludes en fuga's Shostakovich en Bach vormen het muzikale deel van het verhaal. Kernstukken waren drie werken in d mineur; een toonsoort die van oudsher geassocieerd wordt met de dood.

Zondag 13 maart 2011 jl

Bach: maar dan anders
Accordeon en Japanse Sho

Naomi Sato, Japanse sho
Marieke Grotenhuis, accordeon

Foto's :Peter Nientied

"Van ver gekomen, ruim de moeite waard!
"What a wonderful experience to hear Marieke and Naomi play together! What a pity JS Bach wasn't able to attend...but, you never know...maybe he did!
"Prachtig concert, vooral huiselijke sfeer en kleinschaligheid erg prettig. Heerlijke cake!"

Op zondag 13 maart 2011 werden werken van Johann Sebastian Bach eens in een geheel nieuwe context uitgevoerd. De Japanse Naomi Sato en Marieke Grotenhuis (uit Den Haag), die ieder apart al eerder met zeer veel succes optraden bij Podiumkunsten Emmakade, bundelen hun krachten in een programma waarin het werk van Johann Sebastian Bach centraal stond. Het concert begon heel verstild met het geluid van de voor velen onbekende sho (Japans mondorgel dat vroeger voor muziek aan het Japanse hof werd gebruikt) vanaf achter het publiek. Na een tijdje mengde de accordeon zich in de accoorden, zodat het soms moeilijk te onderscheiden was welke van de instrumenten (die tot de zelfde instumentenfamilie behoren) nu klonk. Hierna ging het stuk naadloos over via een (2-stemmig) geneuried bachkoraal over naar een instrumentale bewerking van dit koraal. Naast werken van Bach klonk er ook nieuwe muziek van Hosokawa en muziek gecomponeerd door Naomi Sato zelf, waarin zij tijdens het spelen van de sho ook "zong" door het instrument. Een bijzondere ontmoeting van twee instrumenten waar velen van genoten!

Heel blij waren we dat Naomi kon komen spelen, nadat net in haar geboorteland de allesverwoestende tsunami plaatsvond en er een nucleaire ramp dreigde. Voor de slachtoffers van de ramp haalde Naomi tijdens het concert 100 euro op voor het Rode Kruis in Japan waarvoor zij het goedgevige publiek via deze weg hartelijk wil bedanken!

 

Zondag 13 februari 2011 jl

Birds
Over vogels in allerlei gedaanten en stemmingen

Ensemble ANIMA
Marjan Kuiper, sopraan
Ine Sinnige-Worm, klarinet
Andrew Clark, piano


Foto's: Peter Nientied

"What a way to spend the day: birds in the early morning, "Birds" in the afternoon. Listening to them made my sorrows go away".
"Een prachtig concert. Mooi gezongen door Marjan, ingetogen begeleid door Andrew en door Ine, die veel vogelgeluiden uit haar klarinet heeft getoverd. De lente kan inderdaad beginnen!".
"De lente mag uit zijn voegen barsten: Vogeltjes, kom maar op!".

Ensemble Anima gaf op zondag 13 februari 2011 voor een groot en zeer enthousiast publiek het zeer afwisselende concert "Birds". De lente werd op een kwinkelerende manier aangekondigd door een bewerking van de "Deux poemes de Ronsard" van Roussel (oorspronkelijk voor fluit en sopraan) en ook door de zelden uitgevoerde, maar heel bijzondere liederen van Gordon Jacob voor klarinet en sopraan. Verder voerde ANIMA muziek uit van o.a. Bliss, Mc.Farren, Spohr en Chausson. De vogels en vlinders vlogen het publiek figuurlijk om de oren en zowel sopraan, klarinettist als pianist zorgden voor een lyrisch, soms melancholisch, dan weer sprankelend en kwetterend, oorstrelend spektakel. Hoewel de musici van dit ensemble elkaar al jaren kennen is  ANIMA afgelopen jaar nieuw ontstaan. De naam van dit gezelschap is een samenvoeging van de namen Andrew, Ine en Marjan en betekent ‘ziel’, hetgeen ook precies datgene is dat zeer goed over het voetlicht kwam: het met hart en ziel muziek willen maken. Dit concert was tevens de inwijding van de "nieuwe" Steinway vleugel die onlangs door de Stichting Podiumkunsten Emmakade aangeschaft kon worden met behulp van sponsoren en donateurs en een subsidie van Het Prins Bernhard Cultuurfonds. Een betere inwijding van het instrument hadden we ons niet kunnen wensen!


Zondag 16 januari 2011 jl

Dana Zemtsov
Concert voor altviool

Dana Zemtsov, altviool


Foto's: Peter Nientied

"Als ik een loslopende altviool was met mijn ziel onder de arm, zou ik graag Dana Zemtsov tegenkomen".
"Heel indrukwekkend, afwisselend programma en prachtig gespeeld. Heel veel succes in je verdere muzikale loopbaan Dana!"
"Wat een talent, geweldig!"

Op 16 januari 2011 gaf de 18-jarige, bijzonder getalenteerde altvioliste Dana Zemtsov een solo optreden bij Podiumkunsten Emmakade. Dana heeft al een ongelofelijke reeks aan eerste prijzen op haar naam staan en waarom dat zo is was vanaf het begin van haar concert volstrekt duidelijk. Dana toverde de meest verschillende klanken uit haar altviool, van heel zacht en teder, heel warm en vol, naar snijdend en schrijnend, plukkend en tokkelend. Ze opende het concert met de preludes uit de Suite nr. 3 van J.S. Bach, gevolgd door "recitativo en Scherzo Caprice" '" van F. Kreisler. Hierna kwam de 6e Suite van Bach, met een zeer intens en expressief gespeeld tweede deel, "Allemande". Tijdens "Preghiera" (=gebed), een compositie geschreven door Dana's docent M.Kugel naar aanleiding van het overlijden van zijn altviooldocent, kon je een speld horen vallen. Dana wist haar publiek diep te raken met haar expressieve spel, en in de intieme ruimte van Podiumkunsten Emmakade was elke emotiewisseling duidelijk op haar gezicht af te lezen. Als vrolijke afsluiting speelde Dana een aantal variaties van Paganini/Kugel: "Carnevale di Venezia" waarin ze nogmaals haar plezier in het spel en haar enorme vaardigheid kon laten horen. Volgend jaar begint Dana aan haar eerste jaar van het Conservatorium in Maastricht, maar eerst even haar examens op het lyceum halen....We zullen Dana zeker blijven volgen in haar ontwikkeling en hopen dat ze nog vaak bij Podiumkunsten Emmakade terug zal komen!

Zondag 12 december 2010 jl

Pauline Viardot; liederen, leven en liefdes
Concert-vertelling met muziek van Viardot, Chopin en Tchaikovsky

Petrie Akkerman, mezzosopraan
Jeroen Liedorp, piano

"Wat een fantastische ervaring en kwaliteit, zo "om de hoek". Zeker voor herhaling vatbaar!"
"Heel erg genoten van een prachtige stem en mooi pianospel!"
"Een fantastisch concert in een hele prettige sfeer."

Op 12 december schetsten Petrie Akkerman en Jeroen Liedorp al musicerend en vertellend een fascinerend beeld van zangeres en componiste Pauline Viardot (1821-1910). In hun concert-vertelling werd een groot aantal liederen van Pauline Viardot gezongen, zoals "Les filles de Cadix", "Hai Luli" , "Sinitsa", "Moriro" en "Chanson de la pluie". Ook zong ze enkele liederen van Tchaikovsky. Petrie vertelde met een groot enthousiasme over Pauline Viardot en het was duidelijk dat zij en Jeroen zich zeer goed in de materie verdiept hadden. Jeroen speelde tussen de liederen door ook de bekende "Fantasie-impromptu" en de "Maurka nr. 1" van Frederic Chopin op de vleugel. Een klein "museum" met foto's van Pauline en mensen die een grote invloed op haar leven hadden reizen met Petrie en Jeroen mee en was te bewonderen op het tafeltje.

 

Zondag 14 november 2010 jl

Bach Cello Suites
Nr.1, 2, en 3

Katy Bell, cello


"Geweldig om dit live te horen. Geeft mij, als amateur, een hoop inspiratie!"
"Sprakeloos! Prachtig initiatief. Hartelijke dank voor deze mooie middag"
"Heel erg genoten van de cello suites en van Katy. Heel goed initiatief dit soort bijeenkomsten."

Voor een compleet uitverkocht podium gaf de Schotse celliste Katy Bell een concert met de drie eerste Cello Suites van Johann Sebastian Bach. Katy's interpretatie van de Bach Suites zijn sterk beïnvloed door Yehuda Hanani, de docent bij wie ze in Amerika heeft gestudeerd. Hanani is in zijn jeugd opgeleid door de zeer beroemde cellist Pablo Casals, die de Suites op jonge leeftijd heeft ondekt en ze grondig heeft bestudeerd; de suites zijn dankzij hem beroemd geworden. Katy wist de aandacht van begin tot eind vast te houden en liet horen en zien dat zij volledig opging in de muziek. Behalve dat het prachtig was om naar te luisteren was het ook zeer boeiend en intrigerend om naar te kijken. Katy ademde soms hoorbaar mee met de muziek, waardoor ze de cello echt kon laten zingen. Voor alle mensen die geen kaartje meer konden bemachtigen; er is goed nieuws! Op zondag 8 mei 2011 zal Katy opnieuw te gast zijn bij Podiumkunsten Emmakade. Dan speelt ze de vierde en vijfde cello suite. Wees er op tijd bij dus!

 

Zondag 10 oktober 2010 jl

Bleke Rozen
Een fictieve ontmoeting tussen Fanny Mendelssohn en Clara Schumann

Marina Besselink, sopraan
Valerie Friesen, alt-mezzo
Femke de Graaf, piano


"Erg leuke voorstelling, mooie muziek, levendig spel. En natuurlijk prachtig in deze ruimte..."
"De tijdgeest kwam over mij. Het ontroerde mij ook. Melancholiek. Prachtige stemmen Valerie en Marina! Goed gespeeld"
"Zoals altijd een bijzondere voorstelling! De 3 dames hebben ons voortreffelijk geamuseerd, maar ook ontroerd."

In het muzikale programma "Bleke Rozen" op 10 oktober 2010 stond een gefingeerde ontmoeting tussen de twee contrasterende vrouwen Clara Schumann-Wieck en Fanny Hendel-Mendelssohn centraal. Twee sterke vrouwen die alleen maar mochten componeren binnen de strenge beperkingen die er in de tijd van de romantiek aan het vrouw-zijn gesteld werden. Valerie Friesen en Marina Besselink zongen liederen en duetten van Clara en Fanny. In telkens wisselende rollen vertelden zij op een indringende, maar ook speelse wijze over hun liefdes, frustraties en overwinningen. Zelden ging het publiek zo moeiteloos mee in de tijd en volgde het zo ademloos de lijn van de voorstelling. Een aanrader voor wie de voorstelling nog ergens anders wil gaan zien!

 

Zondag 12 september 2010 jl

Now and then
Concert door het Apaydintrio

Moniek Schippers, klarinet
Marinke Visser, cello
Selen Apaydin, piano"We hebben met heel veel genoegen geluisterd naar de mooie muziek en het perfecte samenspel van de drie dames".
"Prettige muziek, super samenspel, geweldige plek!"
"Ik heb erg genoten van de bijzondere combinatie van instrumenten en de moderne, maar toch (redelijk...) toegankelijke stukken!"

Op zondag 12 september 2010 opende Stichting Podiumkunsten Emmakade haar nieuwe seizoen met "Now and then", een concertprogramma door het Apaydintrio uit Den Haag. Moniek Schippers (klarinet), Marinke Visser (cello) en Selen Apaydin (piano) spelen al sinds 2005 samen. Dat is te horen. De drie musiciennes doen de naam van hun Trio "Apaydin" (Turks voor zeer helder of levendig) eer aan en zijn perfect op elkaar afgestemd in het niet alledaagse en veeleisende repertoire. Hun programma bestaat uit stukken uit de tweede helft van de twintigste eeuw waaronder het eerste deel uit "Trio" van de Italiaan Nino Rota uit 1973 en "Cortege for Chris" uit 1997 van de Engelsman M.A. Turnage, waarin de instrumenten op bijzondere manier bespeeld worden. In "Saz Semaisi no.1" (2004), een kort indrukwekkend werk dat de Turkse componist Evrim Demirel speciaal voor het Apaydin trio arrangeerde, was te horen hoe hij kwart-toonsafstanden uit de traditionele Turkse muziek combineert met westerse muziek. Robert Delanoff schreef het licht romantisch, soms bijna impressionistische werk, "trio" uit 1965.  Het Apaydintrio sloot het concert af met "Fantasy Trio" uit 1969 van  de Amerikaan Robert Muzcynski: meer ingetogen muziek, waar expressieve langzame delen afgewisseld worden met luchtigere, soms bijna jazzy muziek. Een indrukwekkend optreden van drie jonge bevlogen musiciennes waar we vast nog meer van zullen horen!

 

Zaterdag 12 juni 2010 jl

Cuando yo me muera
Songs, Canciones en Liebeslieder voor zang en gitaar

Natascha Morsink, zang
Santiago Lascurain, gitaar

"Muy muy bien! Prachtig!"
"Wat een heerlijke, hartverwamende muziek; subtiel, fijn gitaarspel en prachtige, stralende zang".
"Een heel fijne ervaring om hier te zijn, en wat een prachtige gevoelige stem heeft Natascha"

Op dit laatste zomerse concert van het seizoen gaven mezzosopraan Natascha Morsink en de Mexicaanse gitarist Santiago Lascurain een concert met Engels-, Spaans- en Duitstalig liederen. Natascha en Santiago begonnen de avond met drie prachtig uitgevoerde, melancholische liederen van John Dowland. Daarna smulde het publiek zichtbaar van de juweeltjes, Vier Liebeslieder van Paul Dessau op teksten van Bertolt Brecht, dat het duo met veel gevoel voor detail (en humor!) uitvoerde. De intense liedcylus Dos Canciones van de in Havana (Cuba) geboren Leo Brouwer op teksten van F.G. Lorca zorgde weer voor heel andere zinderende kleuren in zang en gitaarspel en was de opmaat voor het Spaanstalige gedeelte van het concert waaronder de nieuwe liedcyclus Bajo tu clara sombra (2007) van de Mexicaanse componist Santiago Gutièrrez Bolio op de soms grillige en zwoele teksten van Octavio Paz. Tot slot zongen/speelden Natascha en Santiago een aantal aanstekelijke liederen geïnspireerd op volksteksten door de componisten Manuel de Falla en Féderico Garcia Lorca, die op een groot en warm applaus konden rekenen van een ruim veertigkoppig publiek. Op naar het nieuwe seizoen 2010-2011!

 

Maandag 24 mei 2010 jl. Gemeentemuseum Den Haag

Das Buch der hängenden Gärten
Liedcyclus van Arnold Schönberg/ tekst: Stefan George

Inga Schneider, zang
Cristian Peix, piano
Sabine van der Heijden, musicologe

Op tweede pinksterdag voerden zangeres Inga Schneider en pianist Cristian Peix nogmaals de bijzondere liedcyclus Das Buch der Hängenden Gärten van Schönberg uit, ditmaal in de aula van het Gemeentemuseum. Het concert werd door Stichting Podiumkunsten Emmakade georganiseerd in samenwerking met het Gemeentemuseum Den Haag naar aanleiding van de tentoonstelling "Kandinsky en Der Blaue Reiter". Volgens Kandinsky bestaat er een duidelijke gevoelsrelatie tussen klank en vorm. Musicoloog Sabine van der Heijden belichtte de relatie tussen beeldende kunst en muziek en vertelde over de verschillende manieren waarop Schönberg en Kandinsky elkaar beïnvloedden. Inga, Cristian en Sabine konden rekenen op een zeer breed en geïnteresseerd publiek, waarvan, ondanks het prachtige weer, de meesten zeer terecht en met plezier de beide liedrondes beluisterden! Zie zondag 14 maart 2010 voor hetzelfde concert bij Podiumkunsten Emmakade en www.gemeentemuseum.nl

 

Zondag 9 mei 2010 jl.

Alles Schwindel
Chansons uit Berlijns cabaret en Weense koffiehuizen

Benno Berlin, zang
Gerrit Loets, piano

"Es war mir ein grosses Vergnügen bei Schrammel und Schwindel".
"Dank je wel voor de grootschalige zwendel: helemaal van deze tijd".
"Heerlijk opgelicht en om de tuin geleid".
Een prachtig vervolg op "Wir fahren zu den Eskimo's".

Op zondag 9 mei 2010 zorgden Benno Berlin en Gerrit Loets voor een vermakelijke en muzikale middag vol zwendel en bedrog bij Podiumkunsten Emmakade. Het nieuwe programma van de wereldberoemde chansonnier Benno Berlin (2 Oscars) en meesterpianist Gerrit Loets (de Horowitz van de 21e eeuw) was een muzikale expeditie naar vroegere tijden, maar toch helemaal van deze tijd. Het publiek werd getrakteerd op muzikale smulpartijen van componisten en librettisten als Mischa Spolansky, Erich Astner, maar ook van Georg Kreisler en Rainer Wener Fassbinder. Hier en daar probeerde het publiek zelfs onhoorbaar mee te zingen onzichtbaar mee te deinen. Ook werd er met grote regelmaat gegiecheld, gelachen en geschaterd om de lange lappen (en zeer grappige) tekst die op bijzonder charmante en humoristische wijze ten gehore werden gebracht. Den Haag sluit het duo in de armen!

 

Zaterdag 10 april 2010 jl.

Ursonate
De complete Ursonate van Kurt Schwitters

Cora Schmeiser, stem
Arnold Schalks, beeld & techniek


"AAAAAAAAAAAHdèmdèmdèmèmbénénénémènd wahahazinnig!"
"Poëzie van topklasse! Een onvergetelijke performance"

Sopraan en stemkunstenares Cora Schmeiser ging op verzoek van Podiumkunsten Emmakade de superuitdaging aan het Magnum Opus van de Duitse dadaïst en klankdichter Kurt Schwitters voor te dragen: de Ursonate. Met halsbrekend gemak voerde zij op 10 april het (kenners-!) publiek langs adembenemende vergezichten op ongerijmdheid en zinledigheden. De taal werd al sissend, schurend en bonkend tot haar zuiverste vorm geraffineerd. Een spektakel in oerklanken en oerbeelden. Met Cora's ongelofelijke tekstbeheersing en een fantastische podiumuitstraling werd de Ursonate een onvergetelijk experiment voor het publiek. De voorstelling was tot in de kleinste details voorbereid, inclusief opstijgende "heilige geest", ronddraaiend fietswiel (a la Duchamps) en koekjes van eigen deeg. De enige letter die niet in de Ursonate voorkomt, de "j", werd aanboden aan het begin van de voorstelling, en het puntje op de "j" na afloop.

 

Zondag 14 maart 2010 jl.

Das Buch der hängenden Gärten
Liedcyclus van Arnold Schönberg/ tekst: Stefan George

Inga Schneider, zang
Cristian Peix, piano
Sabine van der Heijden, musicologe

"Eine wunderschöne Erfahrung"
"Energiek, theatraal, romantisch, een bijzonder kleurrijke voorstelling".
"Prachtig, heel mooi gespeeld".

Op zondag 14 maart 2010 werd bij Podiumkunsten Emmakade het 100-jarig jubileum van de première van "Das Buch der hängenden Gärten" van Arnold Schönberg in Wenen gevierd met een bijzondere uitvoering van deze liedcyclus in Den Haag. Zangeres Inga Schneider en pianist Cristian Peix voerden het werk maar liefst twee keer in zijn geheel uit. Musicologe Sabine van der Heijden gaf tussendoor een boeiende toelichting over het werk van George en Schönberg, en legde ook de relatie van het werk met kunst van Kandinsky. Podiumkunsten Emmakade mocht zich verheugen in een zeer goede opkomst van publiek voor dit prachtige, maar zelden uitgevoerde werk. Na 100 jaar blijkt het stuk springlevend, en het bleek in zeer goede handen te zijn bij de energiek en gepassioneerd zingende Inga Schneider en de fantastische begeleider Cristian Peix. Ook bij de tweede uitvoering van de gehele cyclus bleven zij hun publiek gemakkelijk boeien; de liefde die zij voelen voor het werk van Schönberg was voelbaar in de ruimte. Het publiek moest het na het concert tijdens het glaasje wijn helaas zonder de artiesten doen: pianist Cristian moest zijn trein naar Hannover, Duitsland halen, en Inga en Sabine werden snel naar het Muziekgebouw aan 't IJ gechauffeurd door een collegazanger om nog een ander concert te geven...

 

Zondag 14 februari 2010 jl.

Duo Bilitis: "Moecha Zakatoecha"
Over de liefde in de vreemde talen

Ekaterina Levental, harp en zang
Eva Tebbe, harp

"Een mooie valentijnsverrassing! Wat een power, afgewisseld met tederheid"
"Buitengewoon en prachtige stem, ik heb genoten"
"Alle complimenten voor keuze repertoire op deze valentijnsdag!"
"Wat prachtig! was niet voorbereid op doorgelopen mascara..Soms ècht geraakt! Ik zal er de volgende keer rekening mee houden.."

Op deze winters besneeuwde valentijnsdag gaf Duo Bilitis, bestaande uit harpiste Eva Tebbe en harpiste/ zangeres Ekaterina Levental, een passievol concert voor een uitverkocht Podiumkunsten Emmakade. Twee prachtige grote harpen sierden als grote vleugels de huiskamer en werden liefdevol en zeer vakkundig bespeeld door duo Bilitis.
Het duo begon met een prachtig werk voor twee harpen van de (tijdens de oorlog in Delden ondergedoken) componist Lex van Delden. Daarnaast voerde het duo ook het nieuwe werk "Moecha Zakatoecha" uit dat speciaal voor hen gecomponeerd is op Russische tekst door de Nederlandse componist Chiel Meijering. Ekaterina Levental liet zien en horen dat zij niet alleen heel goed harp speelt en daarnaast ook nog eens heel goed zingt, maar ook dat ze beide tegelijkertijd kan. De Russische, ietwat politiek geladen, sprookjesachtige vertelling over de vlieg en de mug werd in het Russisch gezongen en zou ook zonder de bijgeleverde vertaling prima overgekomen zijn. Daarmee werd hun vooraf gestelde vraag of de boodschap van een lied over de liefde voor een Nederlander ook overkomt als het in het Russische uitgedrukt wordt met een volmondig ja beantwoord. Eva Tebbe speelde heel expressief en gaf mooie gesproken introducties voorafgaand aan de stukken. Ook het solostuk voor harp "Spinbird" van Kate More werd prachtig door Eva vertolkt. Verder hoorde het publiek een werk van Ravel voor twee harpen en een lied van Chopin en een aria van Rossini. Een heel bijzonder concert en een afgeladen huistheater; er werd nog lang nagepraat met de nieuwe vrienden van Podiumkunsten Emmakade onder het genot van een glas goede wijn.
 

Zondag 13 december 2009 jl

Musikalisches Blumen-Gärtlein
Concert voor contrabas +

Elma Dekker, contrabas
Niels Vermeul, klarinet

"Bijzonder om de contrabas eens als soloinstrument te horen!"
"Het was mooi, leuk en gezellig"

Op zondag 13 december 2009 gaf de jonge contrabassiste Elma Dekker een solo-optreden bij Podiumkunsten Emmakade. Zij speelde als eerste stuk "Sonata, op. 42" van David Ellis uit 1997 voor contrabas solo, een prachtig begin van het concert. In samenwerking met de klarinettist Niels Vermeul voerde ze daarna twee door Niels voor contrabas en klarinet bewerkte Rückertliederen (Mahler) uit. Voorafgaand aan deze liederen droeg hij zelf de teksten van de liederen op bijzonder poetische wijze voor. De negen korte karakterstukjes van Paul Hindemith's "Musikalisches Blumen-Gärtlein und Leyptziger Allerley" maakten het concert heel mooi af. Heel bijzonder ook om te horen waren de nieuwe liederen van Arno Raaphorst op teksten van het Hooglied. Hierbij zong Elma de Hoogliedteksten terwijl ze zichzelf begeleidde op haar contrabas.

Dit concert was onderdeel van de KUNST KADO ROUTE die plaatsvond op 11, 12 en 13 december rond de Koningin Emmakade en de Weimarstraat in Den Haag.

 

 

Zaterdag 12 december jl.


Kunst Kado Route, 2X 30 min. concert
Liederen voor zang en gitaar
D

Natascha Morsink, mezzosopraan
Santiago Lascurain, gitaar
d, Britten, Dessau, Lorca, de Falla en Bolio

"Bedankt voor het heerlijke "prive-concert", dat was weer genieten"
Een heel mooi intiem concert, dank je wel"
"Natascha je hebt een prachtige stem en heel veel talent. Het was een genot om naar je te luisteren"

Tijdens de eerste Kunst Kado Route in de wijk Segbroek liet Podiumkunsten Emmakade op verschillende manieren van zich spreken. Op zaterdag 12 december konden deelnemers aan de Route binnenlopen om een kort concert te beluisteren van mezzosopraan Natascha Morsink en de Mexicaanse gitarist Santiago Lascurain. Natascha en Santiago stelden een programma samen van Engelse, Duitse en Spaanse liederen met gitaar. Zo klonk het prachtig en eenvoudige kerstlied "I wonder as I Wander" van Benjamin Britten, evenals het volkslied "I will give my love an apple" dat Britten voorzag van een bijzondere gitaarparij. Van Dowland klonk "Flow my tears" en van Paul Dessau werden twee prachige miniatuurtjes uit de "Vier Liebeslieder" voor zang en gitaar ten gehore gebracht. Daarna kwam het spaanstalige gedeelte; een paar liederen van Federico Garcia Lorca uit de "Canciones Espanolas" en van Manuel de Falla uit de "Siete Canciones populares Espanolas". Van de jonge componist en gitarist Santiago Gutièrrez Bolio, die al eens optrad bij Podiumkunsten Emmakade, brachten Natascha en Santiago het eerste deel van de cyclus "Bajo tu clara sombra" ten gehore, als voorproefje op de gehele cyclus die zij op 12 juni 2010 zullen uitvoeren tijdens hun volledige concert bij Podiumkunsten Emmakade!

 

Zaterdag 7 november 2009 jl

An Additional Songbook
Liederen voor mannenstem uit de 20e en 21e eeuw

Michel Poels, bariton
Dante Boon, pianist

"Geweldige stem, gedurfd programma"
"Voor een conservatief als ik was het een bijzondere en leerzame avond, grotendeels genoten van op het eerste gehoor voor mij vrij ontoegangkelijke muziek".

"Geweldig dat Podiumkunsten Emmakade de venieuwing zo programmeert."

Bariton Michel Poels ging met pianist Dante Boon op zoek naar moderne 20e en 21e eeuwse muziek voor de mannenstem. Verheugenswaardig was dat er bij Podiumkunsten Emmakade behoorlijk veel animo voor dit moderne repertoire was. Michel zong o.a. twee prachtig uitgevoerde liederen van Stravinsky zingen op tekst van Paul Verlaine. Ook de liederen van John Cage, het prachtig ingetogen gezongen lied "the Wonderful Widow of Eightteen Springs" begeleid door kloppen op de (dichte!) piano, direct gevolgd door een zeer extravert lied (ook van Cage) waarbij alleen al de overgang door het onverwacht harde geluid van een dichtklappende piano gedenkwaardig was. Bijzonder was ook de uitvoering van "Rencesvals (Trois fragments de "La chanson de Roland")" welke componist Luigi Dallapiccola opdroeg aan Francis Poulenc en Pierre Bernac. De luisteraars beleefden ook een wereldpremiëre van de hand van de in dit programma dan weer uitbundig, dan weer zeer pianissimo spelende pianist (én componist) Dante Boon zelf, getiteld "An Additional Poem". Bariton Michel Poels liet zich in dit programma van heel verschillende kanten horen, hoewel de nieuwe muziek misschien wel om een iets theatralere uitvoering vraagt...

 

Zaterdag 10 oktober 2009 jl

"Ah, scostati"
Opera aria's en duetten

Nicole Fiselier, sopraan
Michelle Mallinger, mezzosopraan
Peter Nilsson, piano

"Wat een ontzettend aangename verrassing. De zang van de twee dames begeleid door de heer op piano was prachtig, interactief verfrissend, maar vooral van ongekend hoog niveau. Het slotstuk waar de katten zich muzikaal profileerden was zo ontzettend vermakelijk dat dit zeker een muziekmoment to-remember is geworden".
"Dit initiatief verdiend alle lof. Geweldig hoe een "huiskamer" wordt omgetoverd in een ware concertzaal"
"Lovely idea and lovely concert, it was a most enjoyable evening"

Wat doet een mens allemaal voor de liefde? De een zweert te vechten tot de dood erop volgt, terwijl de ander de liefde ziet als een middel om haar macht te versterken. Nicole Fiselier (sopraan) en Michelle Malinger (mezzosopraan) lieten het allemaal zien en horen op zaterdagavond 10 oktober bij het eerste concert in het nieuwe seizoen van Podiumkunsten Emmakade. Tijdens dit operaconcert kwamen alle facetten van de liefde en de strijd om de liefde langs. De zangeressen werden tijdens hun aria's en duetten uitstekend en met veel enthousiasme begeleid door pianist en operacoach Peter Nilsson. Het concert begon met de prachtige aria's "Care speme" en "Piangero" en het duet "Caro, Bella" uit Handel's Giulio Caesare. Sopraan Nicole Fiselier kwam prachtig tot haar recht in de aria's van Massenet, waar de boventonen het publiek als briljanten om de oren vlogen. Ook in Stravinsky's "No word from Tom" kwam ze zeer overtuigend over. Michelle Mallinger zong de prachtige aria uit Cosi fan Tutte "Smanie implacabili" gevolgd door het uiterst grappig gebrachte duet "Prederò quel brunettino". Het concert werd besloten met het zeer bekende Kattenduet van "Rossini". Gastheer Filip Zoeteweij bedankte het drietal na afloop hartelijk en merkte nog even op dat hij blij was dat hond Max tijdens het gemiauw van het kattenduet een paar verdiepingen hoger in het huis zat...

 

Zaterdag 4 juli 2009 jl

Sounds of Mexico
Mexicaanse gitaarmuziek uit de 20e eeuw

Santiago Gutiérrez Bolio, Gitaar
Santiago Lascurain, Gitaar                        

"Schitterend spel! Men kon een spel-d horen vallen....Muy bien jugando! Muchas gracias".
"Inspirerende muzikale vertolking van de gedichten van Octavio Paz, soms meditatief (solostuk) en soms grillig (heksendans). Behalve als speler is Santiago Bolio als componist ook niet uit te vlakken. Prachtig samenspel in de duetten.

Zeer warm en zonnig zomerweer was het op 4 juli op de Emmakade. Geweldig om in de stemming te komen voor Sounds of Mexico, het programma dat de twee in Mexico City geboren gitaristen Santiago Gutiérrez Bolio en Santiago Lascurain uitvoerden. De gitaristen lieten de ontwikkeling horen van de impressionistisch geïnspireerde klanken van Ponce, naar de meer abstracte en gedurfde vormen van Vásquez, Lavista en Gutiérrez. Sounds of Mexico is een project dat tot doel heeft om te voorzien in een platform voor de promotie van Mexicaanse muziek en Mexicaanse muzikanten die in Europa wonen en werken. Het publiek was zeer enthousiast over het prachtige solo- en samenspel van beide Santiago's, die elkaar ontmoetten in San Francisco. Ook de vier gedichten "Quatro Instantes" van Octavio Paz, gelezen door Natascha Morsink, vormden een mooie aanvulling op de "Tres Instantes" geschreven door Santiago Bolio zelf. Het intieme karakter van de gitaar kwam in het Haagse herenhuis prachtig tot zijn recht. Zelfs met de tuindeuren open bleef het muisstil op de Emmakade. Slechts een enkel vogelgeluid uit de achtertuin was te horen; hetgeen prachtig mengde met het knappe gitaarspel. We verdenken er heel wat buren van stilletjes te hebben zitten genieten van een heerlijk zomers concert vanaf balkon of tuin...

 

Zondag 14 juni 2009 jl

Kurt Schwitters, de zotte Anti-burger
Een blijmoedig verrassingsprogramma ter ere van Kurt Schwitters

Cora Schmeiser, klank en spel
Natascha Morsink, klank en spel
Arnold Schalks, Licht, decor en techniek

"Perfect!"
"Heel verrassend en ook heel actueel"

"In deze tijd van hard werken nodig ik u uit bij mij langs te komen en eens hartelijk te lachen". Deze woorden stonden op de uitnodiging van de Duitse kunstenaar Kurt Schwitters (1887-1948) voor een "vrolijke avond", waarop de ergernissen over dagelijkse beslommeringen even hun betekenissen moesten verliezen en er bevrijdend over de zwakke punten van anderen gelachen kon worden. Podiumkunsten Emmakade presenteerde op 14 juni een post-dadaïstische middag met een blijmoedig verrassingsprogramma ter ere van Kurt Schwitters, de eerste en misschien wel de laatste anti-bourgeois. Het optreden in de geest van de MERZ-meester, werd gemaakt door de klinkers Cora Schmeiser en Natascha Morsink (klank en spel) en medeklinker Arnold Schalks (vormgeving en techniek). Het publiek deed de grootste moeite het lachen in te houden tijdens de mimeacties van de zangeressen tijdens het lopen van de lichtkrant en gniffelde onophoudelijk gedurende de voorstelling. Hond Max maakte vrolijk blaffend zijn theaterdebuut tijdens de eerste dialoog en scheldkannonade "Zwei Herren" ("Knirps, Insekt, Hundeknochen, Hundeblut, Armselige Wanze, Beutelschneider, DUUUU!!!!"). Hij mag vaker meedoen.

 

Zondag 17 mei 2009 jl

Marieke Grotenhuis
Concert voor accordeon m.m.v. sopraan Christina Völtl

Marieke Grotenhuis, accordeon
Christina Völtl, sopraan


"Indringende ervaring! Om rust te vinden in het hart van de chaos (Virginia Woolf). Een prachtige vertolking van Gubaidulina's Sonate El Expecto".
"Bijzonder genoten van het concert. De muziek, de vertolking en de bijzondere locatie. Een mooie ontdekking!"
"Genoten van de performance. Leuk om nieuwe muziek te horen en de wijze waarop Marieke het instrument tot leven bracht zal me lang bij blijven".

Bij Podiumkunsten Emmakade kon het publiek alvast een voorproefje nemen van het onalledaagse programma waarmee Marieke Grotenhuis volgende week zal afstuderen voor haar Master diploma accordeon in Kopenhagen. In de Nederlandse première van "Dual Intentions" van de componiste Anke Brouwer stonden de reuzen en de jonge vrouw uit het verhaal waarop het stuk geïnspireerd is bijna zichtbaar voor ons. In Die Liebe en Blauer Himmel, een duo voor accordeon en sopraan van componist Stefan Hippe, zong Christina Völtl met overtuiging en prachtige verschillen in dynamiek de zeer virtuoze sopraanpartij. Het laatste stuk en absolute hoogtepunt van het concert was de 5-delige Sonate Et Expecto van de befaamde componiste Sofia Gubaidulina. Marieke speelde de sonate met volle overgave, liefde en beheersing van haar instrument. Het ademen, zuchten van de balg van de accordeon werd ook voelbaar in het publiek dat volledig opging in het stuk. Al met al veel lof voor deze veelbelovende accordeoniste. Wij wensen Marieke heel veel succes bij haar examen!

 

Zondag 19 april 2009 jl

"Een Parijs avontuur" van Guy de Maupassant
en liederen uit de 19e eeuw

Jaap van den Top, acteur
Margreet Blanken, regie

Natascha Morsink, mezzosopraan
Carolien Drewes, piano

"Door middagen als deze blijft cultuur in leven".
"Enig, ontzettend leuke combinatie".
"Jaap draagt op een 'onhollands' lichte manier voor. Natascha's stem is zo prettig, warm en licht en de begeleiding van Carolien sloot perfect aan. We hebben genoten!"
"Ademloos hebben wij, inclusief ons zoontje van 5,5 jaar, geluisterd naar de zang, het pianospel en de vertelling. Bedankt!"

Voor Jaap van den Top het verhaal "Een Parijs Avontuur" van Guy de Maupassant (1850-1893) begon, brachten mezzosopraan Natascha Morsink en pianiste Carolien Drewes hun publiek alvast in de sfeer van eind 19e eeuw door muziek van Claude Debussy (Fetes Galantes I) en een vrolijke barcarolle van Charles Gounod. Zo was het bedje vast gespreid voor het begin van het verhaal over de nog knappe notarisvrouw uit de provincie die onophoudelijk droomt van de schitterende en verdorven luxe van de Parijse society. Jaap vertelde het verhaal met zijn prachtig sonore stem en verloor geen enkel moment de aandacht van het publiek, dat hier en daar gniffelde en grinnikte, dan weer muisstil was. De voorstelling eindigde weer met liederen, ditmaal "Il pleure dans mon coeur" van Gabriel Fauré, gevolgd door twee liederen van George Bizet: "Si vous aimez" en -toepasselijk voor deze maand van het jaar- "Chanson d'avril".

 

Zondag 8 maart 2009 jl

Koetshuistrio:
Van Mozart tot Martinu

Froukje Wiebenga, fluit
Frank Goossens, altviool
Wim Voogd, piano

"Mooi programma en geweldige uitvoering!"

Froukje Wiebenga en Wim Voogd hoorden we al eerder bij Podiumkunsten Emmakade, toen zij op 13 december 2008 op de valreep invielen voor een ander duo. Ditmaal kon het publiek hen als trio horen met Frank Goossens op altviool. Op de Emmakade was het beroemde Kegelstatt trio van W.A. Mozart te horen en klonk een trio voor fluit, altviool en piano van Bohuslav Martinu, de Prélude op.3 van Maurice Duruflé en Trois Aquarelles van Philippe Gaubert. Met deze werken ging er een wereld aan kleuren en klanken open. Pianist Wim Voogd speelde zeer virtuoos en nam duidelijk het leeuwendeel van de noten voor zijn rekening. Het ensemble, dat in 2005 is ontstaan, speelde als een echte eenheid.

 

Zondag 8 februari 2009 jl

Luci Serene: Duetten en aria's
Van Monteverdi tot Bernstein

Heleen Meijer, sopraan
Annette Stallinga, alt
Andrew Clark, piano

"Prachtig om eerste rij te kunnen zitten in zo'n huiselijke omgeving en te mogen genieten van prachtige muziek. Heel fijn om mee te maken"

Bij Podiumkunsten Emmakade was het op zondag 8 februari 2009 dubbel feest. Het publiek kon genieten van de mooiste (opera)duetten en aria's gezongen door ensemble Luci Serene. Daarnaast was gastheer Filip Zoeteweij jarig en werden de gasten getrakteerd op extra lekkernijen. Sopraan Heleen Meijer en alt Annette Stallinga zongen prachtige (veelal bekende) duetten en aria's van onder meer Monteverdi, Purcell, Gluck, Händel, Dvorak, Fauré en Bernstein. Door de semi-geënsceneerde uitvoering waren de aria's en duetten extra krachtig in expressie, en was de strekking van het verhaal, ondanks de taal -zoals bijvoorbeeld in de Tjechische duetten- volstrekt duidelijk. De zangeressen werden op piano virtuoos begeleid door Andrew Clark, die ook regelmatig het woord nam om uitleg te geven bij de stukken. Ensemble Luci Serene is opgericht in 2005 en legt zich toe op het verkennen en uitvoeren van bijzonder repertoire voor sopraan en alt.

 

Zaterdag 10 januari 2009 jl

Estrella do Mar (zeester):
Programma voor sopraan, gitaar en fluit

Bauwien van der Meer, sopraan
Annedee Jaeger, gitaar
Mariëlle Hutten, fluit

"Mooi concert, afwisselend, goed op elkaar afgestemd in een prettige omgeving". "Zeer genoten van een prachtige en spannende "Leiermann" van Schubert, breekbaar en intens".

Podiumkunsten Emmakade opende het nieuwe jaar feestelijk met de voorstelling "Estrella do Mar", het nieuwe programma van Duo Artica, bestaande uit gitariste Annedee Jaeger en sopraan Bauwien van der Meer. In dit programma werd het duo bijgestaan door de fluitiste Mariëlle Hutten. "Estrella do Mar" is een programma met Europese en Braziliaanse muziek met bewerkingen voor deze bijzondere bezetting. Sopraan, gitaar en fluit waren in wisselende combinaties te horen, waardoor het programma zeer afwisselend was. Naast prachtige liederen van Sor klonken ook Schuberts zeer intieme "Der Leiermann", het expressieve "Der Tod und das Mädchen" en "Der Hirt auf dem Felsen", ditmaal niet met piano en klarinet, maar met gitaar en fluit. Naast het Spaanse, Franse en Duitse repertoire, klonk ook een première van de jonge componist Bas van Pul in het Nederlands; "Wiegenliedje".

Zondag 13 december 2009 jl

Musikalisches Blumen-Gärtlein
Concert voor contrabas +

Elma Dekker, contrabas
Niels Vermeul, klarinet

"Bijzonder om de contrabas eens als soloinstrument te horen!"
"Het was mooi, leuk en gezellig"

Op zondag 13 december 2009 gaf de jonge contrabassiste Elma Dekker een solo-optreden bij Podiumkunsten Emmakade. Zij speelde als eerste stuk "Sonata, op. 42" van David Ellis uit 1997 voor contrabas solo, een prachtig begin van het concert. In samenwerking met de klarinettist Niels Vermeul voerde ze daarna twee door Niels voor contrabas en klarinet bewerkte Rückertliederen (Mahler) uit. Voorafgaand aan deze liederen droeg hij zelf de teksten van de liederen op bijzonder poetische wijze voor. De negen korte karakterstukjes van Paul Hindemith's "Musikalisches Blumen-Gärtlein und Leyptziger Allerley" maakten het concert heel mooi af. Heel bijzonder ook om te horen waren de nieuwe liederen van Arno Raaphorst op teksten van het Hooglied. Hierbij zong Elma de Hoogliedteksten terwijl ze zichzelf begeleidde op haar contrabas.

Dit concert was onderdeel van de KUNST KADO ROUTE die plaatsvond op 11, 12 en 13 december rond de Koningin Emmakade en de Weimarstraat in Den Haag.

 

 

Zaterdag 12 december jl.


Kunst Kado Route, 2X 30 min. concert
Liederen voor zang en gitaar
D

Natascha Morsink, mezzosopraan
Santiago Lascurain, gitaar
d, Britten, Dessau, Lorca, de Falla en Bolio

"Bedankt voor het heerlijke "prive-concert", dat was weer genieten"
Een heel mooi intiem concert, dank je wel"
"Natascha je hebt een prachtige stem en heel veel talent. Het was een genot om naar je te luisteren"

Tijdens de eerste Kunst Kado Route in de wijk Segbroek liet Podiumkunsten Emmakade op verschillende manieren van zich spreken. Op zaterdag 12 december konden deelnemers aan de Route binnenlopen om een kort concert te beluisteren van mezzosopraan Natascha Morsink en de Mexicaanse gitarist Santiago Lascurain. Natascha en Santiago stelden een programma samen van Engelse, Duitse en Spaanse liederen met gitaar. Zo klonk het prachtig en eenvoudige kerstlied "I wonder as I Wander" van Benjamin Britten, evenals het volkslied "I will give my love an apple" dat Britten voorzag van een bijzondere gitaarparij. Van Dowland klonk "Flow my tears" en van Paul Dessau werden twee prachige miniatuurtjes uit de "Vier Liebeslieder" voor zang en gitaar ten gehore gebracht. Daarna kwam het spaanstalige gedeelte; een paar liederen van Federico Garcia Lorca uit de "Canciones Espanolas" en van Manuel de Falla uit de "Siete Canciones populares Espanolas". Van de jonge componist en gitarist Santiago Gutièrrez Bolio, die al eens optrad bij Podiumkunsten Emmakade, brachten Natascha en Santiago het eerste deel van de cyclus "Bajo tu clara sombra" ten gehore, als voorproefje op de gehele cyclus die zij op 12 juni 2010 zullen uitvoeren tijdens hun volledige concert bij Podiumkunsten Emmakade!

 

Zaterdag 7 november 2009 jl

An Additional Songbook
Liederen voor mannenstem uit de 20e en 21e eeuw

Michel Poels, bariton
Dante Boon, pianist

"Geweldige stem, gedurfd programma"
"Voor een conservatief als ik was het een bijzondere en leerzame avond, grotendeels genoten van op het eerste gehoor voor mij vrij ontoegangkelijke muziek".

"Geweldig dat Podiumkunsten Emmakade de venieuwing zo programmeert."

Bariton Michel Poels ging met pianist Dante Boon op zoek naar moderne 20e en 21e eeuwse muziek voor de mannenstem. Verheugenswaardig was dat er bij Podiumkunsten Emmakade behoorlijk veel animo voor dit moderne repertoire was. Michel zong o.a. twee prachtig uitgevoerde liederen van Stravinsky zingen op tekst van Paul Verlaine. Ook de liederen van John Cage, het prachtig ingetogen gezongen lied "the Wonderful Widow of Eightteen Springs" begeleid door kloppen op de (dichte!) piano, direct gevolgd door een zeer extravert lied (ook van Cage) waarbij alleen al de overgang door het onverwacht harde geluid van een dichtklappende piano gedenkwaardig was. Bijzonder was ook de uitvoering van "Rencesvals (Trois fragments de "La chanson de Roland")" welke componist Luigi Dallapiccola opdroeg aan Francis Poulenc en Pierre Bernac. De luisteraars beleefden ook een wereldpremiëre van de hand van de in dit programma dan weer uitbundig, dan weer zeer pianissimo spelende pianist (én componist) Dante Boon zelf, getiteld "An Additional Poem". Bariton Michel Poels liet zich in dit programma van heel verschillende kanten horen, hoewel de nieuwe muziek misschien wel om een iets theatralere uitvoering vraagt...

 

Zaterdag 10 oktober 2009 jl

"Ah, scostati"
Opera aria's en duetten

Nicole Fiselier, sopraan
Michelle Mallinger, mezzosopraan
Peter Nilsson, piano

"Wat een ontzettend aangename verrassing. De zang van de twee dames begeleid door de heer op piano was prachtig, interactief verfrissend, maar vooral van ongekend hoog niveau. Het slotstuk waar de katten zich muzikaal profileerden was zo ontzettend vermakelijk dat dit zeker een muziekmoment to-remember is geworden".
"Dit initiatief verdiend alle lof. Geweldig hoe een "huiskamer" wordt omgetoverd in een ware concertzaal"
"Lovely idea and lovely concert, it was a most enjoyable evening"

Wat doet een mens allemaal voor de liefde? De een zweert te vechten tot de dood erop volgt, terwijl de ander de liefde ziet als een middel om haar macht te versterken. Nicole Fiselier (sopraan) en Michelle Malinger (mezzosopraan) lieten het allemaal zien en horen op zaterdagavond 10 oktober bij het eerste concert in het nieuwe seizoen van Podiumkunsten Emmakade. Tijdens dit operaconcert kwamen alle facetten van de liefde en de strijd om de liefde langs. De zangeressen werden tijdens hun aria's en duetten uitstekend en met veel enthousiasme begeleid door pianist en operacoach Peter Nilsson. Het concert begon met de prachtige aria's "Care speme" en "Piangero" en het duet "Caro, Bella" uit Handel's Giulio Caesare. Sopraan Nicole Fiselier kwam prachtig tot haar recht in de aria's van Massenet, waar de boventonen het publiek als briljanten om de oren vlogen. Ook in Stravinsky's "No word from Tom" kwam ze zeer overtuigend over. Michelle Mallinger zong de prachtige aria uit Cosi fan Tutte "Smanie implacabili" gevolgd door het uiterst grappig gebrachte duet "Prederò quel brunettino". Het concert werd besloten met het zeer bekende Kattenduet van "Rossini". Gastheer Filip Zoeteweij bedankte het drietal na afloop hartelijk en merkte nog even op dat hij blij was dat hond Max tijdens het gemiauw van het kattenduet een paar verdiepingen hoger in het huis zat...

 

Zaterdag 4 juli 2009 jl

Sounds of Mexico
Mexicaanse gitaarmuziek uit de 20e eeuw

Santiago Gutiérrez Bolio, Gitaar
Santiago Lascurain, Gitaar                        

"Schitterend spel! Men kon een spel-d horen vallen....Muy bien jugando! Muchas gracias".
"Inspirerende muzikale vertolking van de gedichten van Octavio Paz, soms meditatief (solostuk) en soms grillig (heksendans). Behalve als speler is Santiago Bolio als componist ook niet uit te vlakken. Prachtig samenspel in de duetten.

Zeer warm en zonnig zomerweer was het op 4 juli op de Emmakade. Geweldig om in de stemming te komen voor Sounds of Mexico, het programma dat de twee in Mexico City geboren gitaristen Santiago Gutiérrez Bolio en Santiago Lascurain uitvoerden. De gitaristen lieten de ontwikkeling horen van de impressionistisch geïnspireerde klanken van Ponce, naar de meer abstracte en gedurfde vormen van Vásquez, Lavista en Gutiérrez. Sounds of Mexico is een project dat tot doel heeft om te voorzien in een platform voor de promotie van Mexicaanse muziek en Mexicaanse muzikanten die in Europa wonen en werken. Het publiek was zeer enthousiast over het prachtige solo- en samenspel van beide Santiago's, die elkaar ontmoetten in San Francisco. Ook de vier gedichten "Quatro Instantes" van Octavio Paz, gelezen door Natascha Morsink, vormden een mooie aanvulling op de "Tres Instantes" geschreven door Santiago Bolio zelf. Het intieme karakter van de gitaar kwam in het Haagse herenhuis prachtig tot zijn recht. Zelfs met de tuindeuren open bleef het muisstil op de Emmakade. Slechts een enkel vogelgeluid uit de achtertuin was te horen; hetgeen prachtig mengde met het knappe gitaarspel. We verdenken er heel wat buren van stilletjes te hebben zitten genieten van een heerlijk zomers concert vanaf balkon of tuin...

 

Zondag 14 juni 2009 jl

Kurt Schwitters, de zotte Anti-burger
Een blijmoedig verrassingsprogramma ter ere van Kurt Schwitters

Cora Schmeiser, klank en spel
Natascha Morsink, klank en spel
Arnold Schalks, Licht, decor en techniek

"Perfect!"
"Heel verrassend en ook heel actueel"

"In deze tijd van hard werken nodig ik u uit bij mij langs te komen en eens hartelijk te lachen". Deze woorden stonden op de uitnodiging van de Duitse kunstenaar Kurt Schwitters (1887-1948) voor een "vrolijke avond", waarop de ergernissen over dagelijkse beslommeringen even hun betekenissen moesten verliezen en er bevrijdend over de zwakke punten van anderen gelachen kon worden. Podiumkunsten Emmakade presenteerde op 14 juni een post-dadaïstische middag met een blijmoedig verrassingsprogramma ter ere van Kurt Schwitters, de eerste en misschien wel de laatste anti-bourgeois. Het optreden in de geest van de MERZ-meester, werd gemaakt door de klinkers Cora Schmeiser en Natascha Morsink (klank en spel) en medeklinker Arnold Schalks (vormgeving en techniek). Het publiek deed de grootste moeite het lachen in te houden tijdens de mimeacties van de zangeressen tijdens het lopen van de lichtkrant en gniffelde onophoudelijk gedurende de voorstelling. Hond Max maakte vrolijk blaffend zijn theaterdebuut tijdens de eerste dialoog en scheldkannonade "Zwei Herren" ("Knirps, Insekt, Hundeknochen, Hundeblut, Armselige Wanze, Beutelschneider, DUUUU!!!!"). Hij mag vaker meedoen.

 

Zondag 17 mei 2009 jl

Marieke Grotenhuis
Concert voor accordeon m.m.v. sopraan Christina Völtl

Marieke Grotenhuis, accordeon
Christina Völtl, sopraan


"Indringende ervaring! Om rust te vinden in het hart van de chaos (Virginia Woolf). Een prachtige vertolking van Gubaidulina's Sonate El Expecto".
"Bijzonder genoten van het concert. De muziek, de vertolking en de bijzondere locatie. Een mooie ontdekking!"
"Genoten van de performance. Leuk om nieuwe muziek te horen en de wijze waarop Marieke het instrument tot leven bracht zal me lang bij blijven".

Bij Podiumkunsten Emmakade kon het publiek alvast een voorproefje nemen van het onalledaagse programma waarmee Marieke Grotenhuis volgende week zal afstuderen voor haar Master diploma accordeon in Kopenhagen. In de Nederlandse première van "Dual Intentions" van de componiste Anke Brouwer stonden de reuzen en de jonge vrouw uit het verhaal waarop het stuk geïnspireerd is bijna zichtbaar voor ons. In Die Liebe en Blauer Himmel, een duo voor accordeon en sopraan van componist Stefan Hippe, zong Christina Völtl met overtuiging en prachtige verschillen in dynamiek de zeer virtuoze sopraanpartij. Het laatste stuk en absolute hoogtepunt van het concert was de 5-delige Sonate Et Expecto van de befaamde componiste Sofia Gubaidulina. Marieke speelde de sonate met volle overgave, liefde en beheersing van haar instrument. Het ademen, zuchten van de balg van de accordeon werd ook voelbaar in het publiek dat volledig opging in het stuk. Al met al veel lof voor deze veelbelovende accordeoniste. Wij wensen Marieke heel veel succes bij haar examen!

 

Zondag 19 april 2009 jl

"Een Parijs avontuur" van Guy de Maupassant
en liederen uit de 19e eeuw

Jaap van den Top, acteur
Margreet Blanken, regie

Natascha Morsink, mezzosopraan
Carolien Drewes, piano

"Door middagen als deze blijft cultuur in leven".
"Enig, ontzettend leuke combinatie".
"Jaap draagt op een 'onhollands' lichte manier voor. Natascha's stem is zo prettig, warm en licht en de begeleiding van Carolien sloot perfect aan. We hebben genoten!"
"Ademloos hebben wij, inclusief ons zoontje van 5,5 jaar, geluisterd naar de zang, het pianospel en de vertelling. Bedankt!"

Voor Jaap van den Top het verhaal "Een Parijs Avontuur" van Guy de Maupassant (1850-1893) begon, brachten mezzosopraan Natascha Morsink en pianiste Carolien Drewes hun publiek alvast in de sfeer van eind 19e eeuw door muziek van Claude Debussy (Fetes Galantes I) en een vrolijke barcarolle van Charles Gounod. Zo was het bedje vast gespreid voor het begin van het verhaal over de nog knappe notarisvrouw uit de provincie die onophoudelijk droomt van de schitterende en verdorven luxe van de Parijse society. Jaap vertelde het verhaal met zijn prachtig sonore stem en verloor geen enkel moment de aandacht van het publiek, dat hier en daar gniffelde en grinnikte, dan weer muisstil was. De voorstelling eindigde weer met liederen, ditmaal "Il pleure dans mon coeur" van Gabriel Fauré, gevolgd door twee liederen van George Bizet: "Si vous aimez" en -toepasselijk voor deze maand van het jaar- "Chanson d'avril".

 

Zondag 8 maart 2009 jl

Koetshuistrio:
Van Mozart tot Martinu

Froukje Wiebenga, fluit
Frank Goossens, altviool
Wim Voogd, piano

"Mooi programma en geweldige uitvoering!"

Froukje Wiebenga en Wim Voogd hoorden we al eerder bij Podiumkunsten Emmakade, toen zij op 13 december 2008 op de valreep invielen voor een ander duo. Ditmaal kon het publiek hen als trio horen met Frank Goossens op altviool. Op de Emmakade was het beroemde Kegelstatt trio van W.A. Mozart te horen en klonk een trio voor fluit, altviool en piano van Bohuslav Martinu, de Prélude op.3 van Maurice Duruflé en Trois Aquarelles van Philippe Gaubert. Met deze werken ging er een wereld aan kleuren en klanken open. Pianist Wim Voogd speelde zeer virtuoos en nam duidelijk het leeuwendeel van de noten voor zijn rekening. Het ensemble, dat in 2005 is ontstaan, speelde als een echte eenheid.

 

Zondag 8 februari 2009 jl

Luci Serene: Duetten en aria's
Van Monteverdi tot Bernstein

Heleen Meijer, sopraan
Annette Stallinga, alt
Andrew Clark, piano

"Prachtig om eerste rij te kunnen zitten in zo'n huiselijke omgeving en te mogen genieten van prachtige muziek. Heel fijn om mee te maken"

Bij Podiumkunsten Emmakade was het op zondag 8 februari 2009 dubbel feest. Het publiek kon genieten van de mooiste (opera)duetten en aria's gezongen door ensemble Luci Serene. Daarnaast was gastheer Filip Zoeteweij jarig en werden de gasten getrakteerd op extra lekkernijen. Sopraan Heleen Meijer en alt Annette Stallinga zongen prachtige (veelal bekende) duetten en aria's van onder meer Monteverdi, Purcell, Gluck, Händel, Dvorak, Fauré en Bernstein. Door de semi-geënsceneerde uitvoering waren de aria's en duetten extra krachtig in expressie, en was de strekking van het verhaal, ondanks de taal -zoals bijvoorbeeld in de Tjechische duetten- volstrekt duidelijk. De zangeressen werden op piano virtuoos begeleid door Andrew Clark, die ook regelmatig het woord nam om uitleg te geven bij de stukken. Ensemble Luci Serene is opgericht in 2005 en legt zich toe op het verkennen en uitvoeren van bijzonder repertoire voor sopraan en alt.

 

Zaterdag 10 januari 2009 jl

Estrella do Mar (zeester):
Programma voor sopraan, gitaar en fluit

Bauwien van der Meer, sopraan
Annedee Jaeger, gitaar
Mariëlle Hutten, fluit

"Mooi concert, afwisselend, goed op elkaar afgestemd in een prettige omgeving". "Zeer genoten van een prachtige en spannende "Leiermann" van Schubert, breekbaar en intens".

Podiumkunsten Emmakade opende het nieuwe jaar feestelijk met de voorstelling "Estrella do Mar", het nieuwe programma van Duo Artica, bestaande uit gitariste Annedee Jaeger en sopraan Bauwien van der Meer. In dit programma werd het duo bijgestaan door de fluitiste Mariëlle Hutten. "Estrella do Mar" is een programma met Europese en Braziliaanse muziek met bewerkingen voor deze bijzondere bezetting. Sopraan, gitaar en fluit waren in wisselende combinaties te horen, waardoor het programma zeer afwisselend was. Naast prachtige liederen van Sor klonken ook Schuberts zeer intieme "Der Leiermann", het expressieve "Der Tod und das Mädchen" en "Der Hirt auf dem Felsen", ditmaal niet met piano en klarinet, maar met gitaar en fluit. Naast het Spaanse, Franse en Duitse repertoire, klonk ook een première van de jonge componist Bas van Pul in het Nederlands; "Wiegenliedje".

 

Zaterdag 13 december 2008

Recital met werken franse fluitschool:
Met name Philippe Gaubert

Froukje Wiebenga, fluit
Wim Voogd, piano

"Een heerlijk avondconcert op de verjaardag van mijn vriendin. Wat een goed idee!! Genoten! Dank hiervoor."

Op zaterdagavond 13 december speelden fluitiste Froukje Wiebenga en pianist Wim Voogd werken van met name Philippe Gaubert. Voor veel mensen een relatief onbekend componist, maar in klank vaak herinnerend aan de stijl van o.a. Debussy en Ravel. Het programma liet horen hoe de romantische stijl van Gaubert zich onder invloed van het impressionisme en oosterse muziek ontwikkelde, om uit te monden in een zeer persoonlijke, eigen, heldere en kleurrijke stijl. Van Gaubert waren te horen: Romance (1905), Deuxième Sonate (1924), Deux Esquisses (1914) en Sonatine, quasi Fantasia (1937). Van Paul Taffanel brachten de musici Andante en Scherzettino (1907) ten gehore, en aan het einde van het concert werd het publiek getrakteerd op de voor zowel piano als fluit zeer virtuoze Sonate (1957) van Francis Poulenc. Na afloop van het concert werd er nog gezellig nagepraat met publiek en artiesten onder het genot van een glas wijn, en gingen de donateurs van de Stichting Podiumkunsten Emmakade daarna met een aardigheidje als dank voor de financiële steun voor afgelopen jaar weer de winterkou in.

 

Zaterdag 1 november 2008 jl

Night Music in Palaces:
Gagaku muziek en barokmuziek

Naomi Sato, japanse sho
Miriam Overlach, harp

" Vorstelijk multi-culti. Heerlijk!".
"Schitterend concert! Voor herhaling vatbaar mét baroktrompet.."

Op zaterdagavond 1 november waren Naomi Sato (japanse sho) en Miriam Overlach (harp) te horen in het programma: 'Night Music in Palaces'. In Japan wordt de maand november het 'seizoen van de lange nachten' genoemd. Daarom werd in dit concert muziek uitgevoerd die met het thema nacht te maken had. Door ziekte kon helaas onverwacht baroktrompettiste Yumiko Naito niet spelen, maar Naomi Sato en Miriam Overlach vingen dit met enkele kleine aanpassingen in het programma uitstekend op, en speelden beide met overgave. Ze kozen muziek van zowel Westerse als Oosterse paleizen en tussendoor kreeg het publiek uitleg over de muziek en het (voor velen onbekende) instrument "sho". Zo weet het publiek inmiddels dat het instrument telkens opgewarmd moet worden voor en na het spelen, dat de sho 17 "bamboefluitjes' telt, en dat er tegenwoordig ook muziek gecomponeerd wordt voor sho solo. De traditionele Gagaku muziek, o.a. bedoeld om mensen in een ruimte in een zelfde stemming te laten geraken, had een zeer bijzonder effect in de beslotenheid van het huistheater. In de Suite for Mary geschreven door de shospeelster (en componiste) Naomi Sato zelf was verder in de Schotse klanken prachtig te horen dat de sho verre familie is van de doedelzak.

 

Zaterdag 4 oktober 2008 jl

Aller et Retour
Liederen van o.a. Brahms, Bridge, Röntgen

Natascha Morsink, mezzosopraan
Carolien Drewes, piano
Mikhail Zemtsov, altviool

"An absolutely beautiful performance. Thank you! Beautiful and interesting".

Het programma Aller et Retour verhaalt van een reis naar Duitsland, Engeland en weer terug, waarbij ook Nederland wordt aangedaan. Mikhail Zemtsov, de samensteller van deze muzikale reis, is aanvoerder altviolist van het Residentie Orkest in Den Haag. Hij is geboren in Rusland, studeerde aan het Conservatorium in Moskou en vervolgens in Maastricht en sloot deze studies af met bijzondere onderscheidingen. Uitgevoerd werd repertoire voor mezzosopraan, altviool en piano: Zwei Lieder van Brahms, Three Songs van Frank Bridge en de weinig uitgevoerde, maar prachtige Lyrische Gänge van Julius Röntgen. Daarnaast werden het Scherzo uit de F.A.E. Sonate en een aantal liederen van Brahms uitgevoerd, en had Podiumkunsten Emmakade de eer de première van de Salieri Variations van Alexander Dmitriev voor altviool solo te kunnen presenteren aan haar publiek.

Dit concert is te boeken: stuur een mail via 'contact'.

 

Zaterdag 6 september 2008 jl

Bizarre ontmoetingen:
Guillaume Apollinaire en Francis Poulenc

Sinan Vural, bariton
Paul Prenen, pianist
Olaf Mulder, libretto/regie

"Een fantastisch programma; ik wist niets van Apollinaire en Poulenc, maar wat een interessante personen!"

Een literair liedprogramma. Olaf Mulder, geïnsprireerd door een bizarre krantenadvertentie die ook deel uitmaakte van de voorstelling, nam het initiatief een libretto te schrijven als omlijsting van dit programma waarin liederen van Poulenc op gedichten van Apollinaire uitgevoerd werden. De liederen werden in theatrale vorm door zanger Sinan Vural en pianist Paul Prenen toegelicht, die respectievelijk de personages Poulenc en Apollinaire speelden. Ook kwamen wetenswaardigheden over de levens van beide heren aan bod tijdens hun gesprekken met elkaar. Het programma kende enkele verrassingen, waaronder drie onbekende liederen die oorspronkelijk deel hebben uitgemaakt van de cyclus 'le Bestiaire', die tot voor kort verloren gewaand werden.

 

17 en 18 Mei 2008 jl

“Wir fahren zu den Eskimo's"
Berliner Theater

Benno Berlin, zang
Gerrit Loets, piano

"Een verrassend portret van Friedrich Hollaender met heel veel flair ten tonele gebracht. Dank!"

Op 18 en 19 mei werd het publiek van Podiumkunsten Emmakade getrakteerd op een muzikale smulpartij met schlagers en chansons uit de revues en films van het meervoudig talent Friedrich Hollaender. De cabarets in het Berlijn van de jaren twintig en dertig waren zijn thuis. In ballingschap in Hollywood componeerde hij voor talloze films en werkte daarbij samen met vele wereldsterren. Midden jaren vijftig keerde hij terug naar Duitsland. Musicus, auteur, cabaretier en satiricus. Componist van vele evergreens, zoals Ich bin von Kopf bis Fuss auf Liebe eingestellt waarvan de muziek het publiek ook nu nog prikkelt, tot tranen weet te ontroeren en blijft betoveren. Zanger Benno Berlin en pianist Gerrit Loets voerden het erfgoed van deze duizendkunstenaar amusant en met schwung ten tonele.

 

5 April 2008 jl

Gentle Love, Sweet Melancholy
English Lutesongs

Valeria Mignaco, sopraan
Alfonso Marín, luit

"Heel mooi, deze luitliederen in zo'n intieme ruimte!"

Op 5 april werden prachtige Engelse luitliederen gezongen door de Argentijnse sopraan Valeria Mignaco. ZIj werd begeleid door luitist Alfonso Marín. Valeria en Alfonso brachten een heel warm en harmonisch evenwicht tot stand in het samengaan van luit en stem. Zij musiceerden bezield, innemend en gepassioneerd, hetgeen een mooi en intiem concert opleverde. Op het programma stonden o.a. liederen van John Dowland, Thomas Campion en Anthony Holborne. De concerten van het professionele duo (sinds 2002) worden gekenmerkt door de hartstocht, de flexibiliteit en de technische en stilistische volmaaktheid van hun interpretatie. Ze gaven concerten in Nederland, België, Spanje, Frankrijk, Engeland en Duitsland en verlenen hun medewerking aan projecten op het gebied van middeleeuwse, barok en hedendaagse muziek.

 

9 Maart 2008 jl

'Avec Chaleur...'

Irene Verburg, mezzosopraan
Carolien Drewes, piano

"In één woord schitterend. De toelichting van de liederen was prima. En heerlijk zo dicht in de buurt".

Mezzosopraan Irene Verburg en pianiste Carolien Drewes stelden een programma samen met als thema 'Avec Chaleur' . De betekenis van warmte komt naar voren in de titel Serres chaudes van Chausson, waarin het beeld van de kas broeierigheid, melancholie, transparantie en beklemming uitbeeldt, passend bij de tijdgeest van 'le mal du siècle'. Warmte vertaalt zich ook naar liefde in liederen van Duparc en naar de zwoele muziek van de Spaanse componist Obradors en in de Chansons de Négresse van Milhaud. In het mooie franse en spaanse repertoire voelt Irene Verburg zich uitstekend thuis en spreekt daarmee het publiek enorm aan. Een kind was zo geboeid door de expressieve mimiek van de zangeres, die hier zo dichtbij is, dat alle muzikale wendingen af te lezen waren in intensiteit op het gezicht. Het temperament kwam in de spaanse liederen en Duparc volledig tot uiting, wat een staande ovatie ontlokte aan het publiek.

 

16 en 17 Februari 2008 jl

Alma Mahler:
Liederen en dagboekfragmenten

Natascha Morsink, mezzosopraan
Carolien Drewes, piano
Gepke Witteveen, actrice

"Zulk een liefde uitgedrukt in stem en piano, heel mooi, vol emotie. Het gesprokene liet ons eveneens de adem inhouden. De muziek drukte de verschillende soorten spanning perfekt uit. Heel indrukwekkend ontrolde dit bijzondere leven zich voor onze ogen (en oren)".

Alma Mahler (1880 Wenen - 1964 New York) is een van de meest fascinerende vrouwen van het begin van de 20e eeuw. Deze mooie en kunstzinnige femme fatale had gedurende haar leven vele verbintenissen met beroemde kunstenaars en had een turbulent liefdesleven. Ze was achtereenvolgens getrouwd met componist Gustav Mahler, architect Walter Gropius en schrijver/dichter Franz Werfel, minnares van de kunstenaars Gustav klimt en Oskar Kokoschka. Alma studeerde compositie bij Alexander Zemlinsky en had voor haar 20e levensjaar al meer dan honder liederen geschreven. Actrice Gepke Wiiteveen kroop door middel van de persoonlijke dagboekfragmenten van Alma in de huid van deze bijzondere vrouw. Gepke wist Alma's zelfgerichtheid, haar emoties, verliefdheden, haar hardheid en haar melodramatische karakter zeer goed te treffen. Mezzosopraan Natascha Morsink en pianiste Carolien Drewes 'portretteerden' Alma door middel van haar muziek als een begaafd componiste: van mildheid tot krachtige explosies, van passie tot statigheid. Het publiek zat ademloos te kijken en te luisteren.

Deze voorstelling is opnieuw te zien op:
Zaterdag 23 januari 2010 in het theater in Heerde

Deze voorstelling was ook te zien op:
Vrijdag 14 november 2008 in Theater Concordia, Enschede: www.concordia.nl
Vrijdag 23 januari 2009 in Cultuurhuis Doorn: www.cultuurhuisdoorn.nl

Deze voorstelling is te boeken: stuur een mail via 'contact'.

 

13 Januari 2008 jl

Impressies
Pianorecital: Brahms, Ravel, Rachmaninov

Laura Sandee, piano
Anna van Nieukerken, piano

" Een zeer gevarieerd, toegankelijk, meeslepend en voortreffelijk gespeeld concert".

Laura Sandee opende het concert met Klavierstücke op. 116, 117 en 119 van Brahms en betoverde daarna het publiek met delen uit Miroirs van Ravel: Oiseaux tristes, Une barque sur l'ocean en la Vallée des Cloches. Elk deel van dit werk manifesteert de visuele beelden en sferen die worden opgeroepen wanneer een persoon in de spiegel kijkt. Na het fantastische spel van Laura trok Anna van Nieukerken nog een paar andere expressieve (en dynamische!) laatjes open in het onstuimige werk van Rachmaninov, Preludes op.23, nr. 5 en nr. 4 en zijn latere Corelli-variaties, op. 42. Dit is een serie van 20 korte variaties op de sonate voor viool, cello en klavecimbel, op.5 nr. 12 van A. Corelli, die één van de oudste thema's uit de Europese muziek, La Folia, gebruikte.

 

8 en 9 December 2007 jl

One Life to Live
Kurt Weill, Hanns Eisler en Paul Dessau

Natascha Morsink, mezzosopraan
Carolien Drewes, piano

"Heb intens genoten. Ben zeer onder de indruk van jullie samenspel"
"Indrukwekkend! Het kwam echt binnen".

Weill, Eisler en Dessau vluchtten alledrie na de machtsgreep van de nazi's in 1933 uit Duitsland naar de Verenigde Staten. Weill en Dessau vluchtten via Parijs, Eisler via Oostenrijk, Denemarken en Spanje. In de liederen en de theaterstukken die ze schreven zijn de politieke onrust en de emigratie naar het buitenland terugkerende thema's. Natascha Morsink en Carolien Drewes kozen voor hun muziektheatrale programma "One Life to Live" een aantal ontroerende liederen uit de Hollywood Songs van Eisler (o.a. An den kleinen Radioapparat, Hotelzimmer 1942) en de prachtige Liebeslieder van Dessau. Van Weill werden o.a. de tango-habanera Youkali, Seeräuber Jenny en My Ship uitgevoerd. Een interessante tijdsspanne in de geschiedenis, indrukwekkend tot uiting gebracht door Natascha en Carolien in deze concerten. Met deze voorstellingen werd het éénjarig bestaan van de concerten op de Emmakade gevierd. Uiteraard ook met een glas champagne met het publiek na de voorstelling!

Deze voorstelling is te boeken: stuur een mail via 'contact'.

 

3 November 2007 jl

VIER
Solovoorstelling nieuwe muziek

Cora Schmeiser, sopraan

"(Cora) Je bent niet alleen een magistrale zangeres, maar je kunt echte rollen 'spelen' - opeens een (semi-) wetenschappelijke rol, maar ook een soort "mental/physical coach' en/of sekteleiden in één, en switcht moeiteloos van de ene naar de andere rol. En met die injectienaald waarmee je in die glazen druppelt, al antidepressivamerken/-namen zingend - heel mooi!"

Op de Koningin Emmakade werd het publiek een blik gegund in een akoestisch laboratorium voor emotionele chemie. VIER is de eerste solovoorstelling van sopraan Cora Schmeiser. De vier temperamenten heeft zij als uitgangspunt genomen voor haar muziektheatrale voorstelling. Vier componisten: Johan van Kreij, Nicoleta Chatzopoulou, Daniël Hamburger en Boudewijn Tarenskeen kregen de opdracht werk te schrijven voor stem solo, gedeeltelijk met elektronica. Met haar stemgebruik - voor melodische zanglijnen, soms voor gesproken teksten, voor recitatieve elementen of voor puur geluid - schetste Cora Schmeiser op een indrukwekkende manier de werking van onze innerlijke saphuishouding. Een voorstelling vol krachtige monologen, onnavolgbaar vormgegeven door Cora, die zich geheel op haar gemak lijkt te voelen in haar eerste solovoorstelling.

 

7 Oktober 2007 jl

Zeggers en Zingers
De mondige liefde van het Zuiden

Cora Schmeiser, sopraan
Natascha Morsink, mezzosopraan
Alexis de Roode, dichter

Froukje van der Ploeg, dichter
Willem Thies, dichter
Ernst Theule, sound

"Heerlijk genoten van Brunettino's en muzikale duetten"
"Verrassende voorstelling! Mijn favoriet was Het lichaam, een machine"

Het tweede seizoen van de serie Emmakadeconcerten opende met een bijzondere kunstvorm: theaterpoëzie. Drie onlangs gedebuteerde dichters, twee zangeressen en een soundscape-engineer bundelden hun krachten. De kracht van taal van drie dichters, en zang en geluiden van twee zangeressen; een speelse en inventieve voorstelling, waarin allen in een visueel samenspel verwikkeld zijn. Het publiek werd moeiteloos meegevoerd door taal en lichaamstaal, door woorden, zinnen, zang en geluid over de liefde en lichamelijkheid. Dit was de voorpremiëre van de eerste van de vier voorstellingen van Zeggers en Zingers: de Vier Windstreken.

 

30 juni en 1 juli 2007 jl

Indisch Klassiek
Paul Seelig, Constant van der Wall, Leo Michielsen, Sinta Wullur

Stephanie Gericke, mezzosopraan
Natascha Morsink, mezzosopraan
Carolien Drewes, piano

"Genoten van de muziek, vooral Hella Haasse liederen en de Pantuns. Zo zorgvuldig voorbereid is alles en zo leuk ook de uitleg tussendoor"

Om de zomer in te luiden kon het publiek op de Emmakade genieten van "Indisch Klassiek", een programma van de mezzosopranen Stephanie Gericke, Natascha Morsink en pianiste Carolien Drewes. Op het programma stonden werken van relatief onbekende (Nederlands-) Indische componisten uit de laat 19e eeuw zoals Paul Seelig, maar ook de "Hella Haasse liederen" van de hedendaagse componiste Sinta Wullur. De componisten verwerkten oosterse invloeden zoals maleise pantun-teksten en exotische (gamelan) klanken in hun Europese klassieke idioom. Tijdens het concert kreeg het publiek uitleg over de componisten, en over bepaalde vormen van poëzie waarop de liederen gebaseerd zijn.

 

14 April 2007 jl

zie 17 februari 2007 jl

Ces Lettres!
Liefdesbrieven, afscheidsbrieven en brieven voor in het haardvuur

Natascha Morsink, mezzosopraan
Carolien Drewes, piano
Arnold Schalks, voordracht

Deze voorstelling is te boeken: stuur een mail via 'contact'.

 

17 februai 2007 jl

Ces Lettres!
Liefdesbrieven, afscheidsbrieven en brieven voor in het haardvuur

Natascha Morsink, mezzosopraan
Carolien Drewes, piano

Arnold Schalks, voordracht

" Ontroerend, mooi, liefelijk, realistisch, ondeugend, confronterend, maar vooral indrukwekkend".

Het publiek kon genieten van een zeer gevarieerd programma gemaakt door Natascha Morsink, Carolien Drewes en Arnold Schalks. Hierin waren o.a. muzikale vertolkingen van afscheidsbrieven (Kurt Weill), brieven voor in het haardvuur (W.A. Mozart) en liefdesbrieven (Jules Massenet) te horen. Daarnaast werd ook Robert Schumanns liedcyclus Frauenliebe und -leben uitgevoerd. De liederen en aria's werden op zeer eigenwijze en eigentijdse wijze afgewisseld door teksten en gedichten, uitgekozen en voorgedragen door kunstenaar en alleskunner Arnold Schalks. Aan het einde van de voorstelling kreeg het publiek een voorbedrukte enveloppe met brief mee naar huis met daarop alle teksten..om nog eens na te lezen bij het haardvuurtje..

Deze voorstelling is te boeken: stuur een mail via 'contact'.

23 december 2006 jl

Y Después
Theatraal liedprogramma

Natascha Morsink, mezzosopraan
Carolien Drewes, piano

"Berio, Andriessen en een jonge Schönberg. Heerlijk om daar kennis van te nemen. Mooi sfeervol concert zo vlak voor kerst".
"Wat heerlijk omjullie van zo dichtbij mee te maken. Zo puur en intens. Ik heb genoten"

Aan de vooravond van kerst was het programma Y Después ('en daarna') van Natascha Morsink en Carolien Drewes een mooie manier om alvast in de stemming te komen. Een afwisselend muziektheatraal programma met o.a. Deux Mélodies Hébraïques en L'Enigme Eternelle van Maurice Ravel, Villancico - Noël en Villancico castellano van Joaquin Nín, Chant de Nourrice van Milhaud, en Priez pour paix van Francis Poulenc. Daarnaast werd de liedcyclus van Arnold Schönberg op. 2 (beginnend met Erwartung) uitgevoerd en Sequenza III van Luciano Berio voor stem solo. Van Louis Andriessen klonk het intense Y después. De liederen werden afgewisseld met het Intermezzo op. 118/2 van Brahms en het zeer virtuoos gespeelde Quejas ó la maja y el ruiseñor (Het meisje en de nachtegaal) van Granados voor piano solo.

 

4 november 2006 jl

Je te veux
Theatraal liedprogramma

Natascha Morsink, mezzosopraan
Carolien Drewes, piano

"Een heel mooi begin. Genoten van geluid, voordracht en ambiance"
"Prachtige ruimte, warme ontvangst, fantastische pianiste en zangeres: proficiat!"

Het eerste huisconcert op Emmakade 139! De titel van het programma JE TE VEUX, naar de gelijknamige titel van Satie's lied dat ook uitgevoerd werd deze avond, klonk veelbelovend en dat werd ook ruimschoots waargemaakt. De avond begon spannend in het donker met The Wonderful Widow of Eighteen Springs voor stem en het ritmische geklop op een (dichte!) piano. Daarna volgden de prachtige, maar zelden uitgevoerde liederen Quatre Sonnets à Cassandre van Frank Martin, welke gevolgd werden door de Nocturne en ré bémol majeur op. 27/2 van Chopin voor piano solo. Van Mahler werden drie Rückertliederen uitgevoerd, wederom gevolgd door een Nocturne van Chopin. Hierna werd door de zangeres het huistheater in een handomdraai omgetoverd tot café chantant, inclusief (rode) kaarsen. De sfeer kwam er pas echt goed in toen Nana's Lied en Surabaya Johnny van Kurt Weill aan de bar hadden geklonken en daarn ook nog Je ne t'aime pas. Van Satie voerden Carolien en Natascha de Trois Mélodies sans paroles, La diva de l'empire en Je te veux uit. Een mooie, gedenkwaardige avond!

 

Stichting Podiumkunsten Emmakade
Koningin Emmakade 139
2518 JJ 's Gravenhage

Informatie en reserveringen:
06 36286700
info@podiumkunstenemmakade.nl

© Stichting Podiumkunsten Emmakade 2008